NetPsych nyhedsbrev d. 18-05-2009

Email icon Emne: 46 døde

46 døde

Nyhedsbrev Netpsych nr. 21 årgang 9 dato: 18-05-2009






46 døde




Dagens overskrift er (endnu) kun en lille bitte nyhed i dagens opgylp fra de journalistiske skriverkarle, men hvis Erik og Annie, Jønke eller Stein Bagger ikke er leveringsdygtige i andre overskrifter har den potentialet til at blive ugens ukritiske kioskbasker. Specielt med den vanlige manglende research når journalister ukritisk citerer hinanden.


Overskriften dækker for det faktum, at mange psykisk syge dør før tiden. Det er endog særdeles velkendt at de sindslidende har en voldsom overdødelighed, alene selvmordsrisikoen ved en ny debuteret skizofren er på 15 % inden for det første år, mens den ved de svære depressioner er 20 %


En meget kendt risiko for øget dødelighed er de rytmeforstyrrelser, som kan komme ved den medicinske behandling. Det er specielt de nyere midler mod psykose, der kan udløse hjerterytmeforstyrrelser. Det er specielt overledningstiden mellem Q og T-takken i elektroksrdiogrammet, der undersøges. Denne tid skal ubetinget være mindre end 500 millisekunder, ellers er der risiko for besvimelse eller i yderste tilfælde hjertedød. Det er som anført en ganske velkendt bivirkning, som vi har meget fokus på (alle indlagte og indvisiterede patienter får foretaget EKG undersøgelse).


De 46 døde er de uforklarlige dødsfald der er sket mellem psykiatriske patienter og det kan da ikke udelukkes, at det har været et resultatet af øget overledningstid, men det kan heller ikke bevises. Al intervention har en pris og ved enhver behandling er der både virkning og bivirkning. Med den store fokus vi viser hjerterytmeforstyrrelserne, vil risikoen for fatal bivirkning være absolut minimal.


Dette nyhedsbrev er forfattet en fredelig søndag morgen. Det vil vise sig i løbet af ugen hvor hysterisk stemningen bliver denne gang. Jeg havde ret, da jeg kommenterede A-influenzaen for et par uger siden, mon ikke jeg får ret igen?



Venlig hilsen


Erik Kjærsgaard - speciallæge / Netpsych




Kommentarer, kritik, ros og forslag til: nyhedsbrev@netpsych.dk

NB tjek altid: Netpsych.dk for de seneste nyheder indenfor psykologi og psykiatri.


For at undgå at nyhedsbrevet bliver fanget af dit SPAM filter, tilføj nyhedsbrev@netpsych.dk til dine kontaktpersoner.


Ønsker du ikke længere at modtage NetPsych.dk's nyhedsbrev, kan du afmelde dig her: Netpsychs nyhedsbrev.






«« Tilbage