NetPsych nyhedsbrev d. 01-06-2009

Email icon Emne: D-vitamin og depression

Nyhedsbrev Netpsych nr. 23 årgang 9 dato: 01-06-2009


D-vitamin og depression

Der er ganske solid evidens for, at D-vitaminmangel kan fremkalde eller forværre en depression. På vore breddegrader vil alle, der klæder sig efter årstiden danne nok D-vitamin i sommerhalvåret, mens det er nødvendigt med et vitamintilskud de mørke måneder. De etniske muslimer har ikke tradition for at solbade og endda hylder kvinderne totalt ind og på toppen af det oftest indtager en D-vitamin fattig kost og derved kan får mange symptomer og mangle vitaminet. Man må også i denne sammenhæng tænke på de unge mænd, der henslæber tiden i landets arresthuse eller fængsler

En D-vitamin mangeltilstand debuterer gerne med smerter i lænden, der gradvis glider ned i benene og der er ømhed ved sammentrykning af rygsøjlen. Det bliver svært at bære tunge ting, og det er svært at rejse sig fra en stol uden at skulle bruge armene til hjælp. Slutteligt kommer triadeklagen: Smerter i musklerne, træthed og depressive symptomer.

Behandlingen er ganske enkel: D-vitamin tilskud enten som sol, ændret kost, vitamintablet eller en månedlig indsprøjtning. D-vitamin i kosten findes mælkeprodukter, æg og alle fede fisk. Japanerne der spiser fisk i rå mængder har da også en befolkning der kun har 0,1 % tendens til depression, mens New Zeelænderne, der ikke spiser fisk, har omkring de 20 % af befolkningen med depressive træk. Dette skyldes antageligt også, at fiskehadere også kommer til at mangle de vigtige omega-3 fedtsyrer der også spiler ind ved depression.


Venlig hilsen

Erik Kjærsgaard - speciallæge / Netpsych




Kommentarer, kritik, ros og forslag til: nyhedsbrev@netpsych.dk
NB tjek altid: Netpsych.dk for de seneste nyheder indenfor psykologi og psykiatri.

For at undgå at nyhedsbrevet bliver fanget af dit SPAM filter, tilføj nyhedsbrev@netpsych.dk til dine kontaktpersoner.

Ønsker du ikke længere at modtage NetPsych.dk's nyhedsbrev, kan du afmelde dig her: Netpsychs nyhedsbrev.



«« Tilbage