NetPsych nyhedsbrev d. 7. september 2009

Email icon Emne: Fosterdiagnostik

Nyhedsbrev Netpsych nr. 37, årgang 9, 7. september 2009

Fosterdiagnostik

Der har den sidste uge atter været fokus på skizofreni og forebyggelse / udryddelse af denne meget alvorlige sindslidelse. Man har nu opdaget de genetiske markører, der måske befordrer en skizofren udvikling i voksenalderen således at potentielt syge fostre kan aborteres, om moderen ønsker dette.

Der er i sagens natur temmelig mange forbehold før man muligvis ville kunne tilbyde fosterdiagnostik. For det første dækker opdagelsen kun dele af det skizofrene spektrum, hvilket efterlader rigtig mange uopdagede potentielt syge. For det andet bliver vi herefter nød til at tage en seriøs debat om det etiske heri. Med de mange sygdomme vi ad år vil kunne identificer på fosterniveau, efterlader kun en lille mindretal med de ”rigtige” gener. Konsekvensen vil utvivlsom blive mange graviditeter før det rigtige og perfekte foster vil blive produceret. Det begynder også at minde lidt om de germanske bestræbelser på at optimere den ariske race i 1930’erne. Man havde under nazisterne et udryddelsesprogram ved navnet Gnadentot. Det gik i sin enkelthed ud på at eliminere de underlegne, der ikke kunne leve op til nazisternes idealer. De blev ganske enkelt myrdet i racehygiejnens hellige navn.

Når det så er sagt er de alvorlige varianter af skizofreni et sandt helvede på jord både for de syge, deres familie og de potentielle ofte de kan overfalde, misbruge eller på anden måde skade, så jeg vil da nok tro at specielt nære pårørende, der har en sådan person inde i den nærmeste familie vil hilse fosterdiagnostik velkommen. Der er nu en gang sådan, at for hver eneste patient er der et flerfold af pårørende der kun sørgende kan iagttage sygdomsudviklingen.

Med venlig hilsen
Erik Kjærsgaard - speciallæge / Netpsych


Kommentarer, kritik, ros og forslag til: nyhedsbrev@netpsych.dk
Tjek altid: www.netpsych.dk for de seneste nyheder indenfor psykologi og psykiatri.

For at undgå at nyhedsbrevet bliver fanget af dit SPAM filter, tilføj nyhedsbrev@netpsych.dk til dine kontaktpersoner.

Ønsker du ikke længere at modtage NetPsych.dk's nyhedsbrev, kan du afmelde dig her: Netpsychs nyhedsbrev.


«« Tilbage