NetPsych nyhedsbrev d. 5. oktober 2009

Email icon Emne: Død af psykiatri

Nyhedsbrev Netpsych nr. 41, årgang 9, 4. oktober 2009

Død af psykiatri

I den sidste uge er endnu en forening med fokus på det psykiatriske blevet søsat. Det drejer sig i det væsentlige om de familier, der har en afdød psykiatrisk klient i deres sørgelige minde. Det er her nødvendigt at ridse de sørgelige kendsgerninger op:

Ved enhver form for intervention vil der uvægerligt komme både virkning og bivirkning. Vi er i forvejen meget fokuseret på at minimere det medicinske tryk, ligesom vi holder nøje øje med både synlige og usynlige bivirkninger. De nye stoffer mod psykose, de såkaldte 2.de generationspræparater har alle den mulige bivirkning, at de forlænger overledningshastigheden mellem de elektriske impulser i hjertet. Dette kan i yderste tilfælde medføre hjertedød. Derfor får alle psykiatriske patienter rutinemæssigt målt deres EKG så denne bivirkning kan opspores og behandlingen rettes ind derefter. At benægte bivirkninger er som at slås mod vindmøllerne som en don Quixote, vi har et rigtigt seriøst valg: enten en nogenlunde tålelig tilværelse på medicin med de fordele og ulemper det giver, eller – et liv med sindssygen fløjtende ud af alle legemsåbninger, med vanvid, forpinthed, ødelagte familier og kriminalitet. Mit tilbud er ikke perfekt, det erkender jeg gerne, men det er det bedste og eneste tilbud til dig.

Der har på den anden side altid været overdødelighed blandt psykiatriske patienter. Statistikkens triste tal viser, at indenfor det første år efter den skizofrene diagnose er stillet, dør der omkring 15 % som følge af selvmord. En alvorlig depression fører ligeledes til selvmord i omkring 10 – 20 % af patienterne. Når man så lægger de forventede følgesygdomme til, hvor de psykisk syge har stærkt øget risiko for kræft, rygerlunger, overvægt, type 2 sukkersyge, elendigt kondital og forhøjet kolesterol tal, ja så forstår man bedre den dårlige statistik.

Med venlig hilsen
Erik Kjærsgaard - speciallæge / Netpsych


Kommentarer, kritik, ros og forslag til: nyhedsbrev@netpsych.dk
Tjek altid: www.netpsych.dk for de seneste nyheder indenfor psykologi og psykiatri.

For at undgå at nyhedsbrevet bliver fanget af dit SPAM filter, tilføj nyhedsbrev@netpsych.dk til dine kontaktpersoner.

Ønsker du ikke længere at modtage NetPsych.dk's nyhedsbrev, kan du afmelde dig her: Netpsychs nyhedsbrev.


«« Tilbage