NetPsych nyhedsbrev d. 09-09-02

Email icon Emne: Kongres

Kongres

Nyhedsbrev Netpsych nr.35 årgang. 2 dato: 09-09-02






Rejsebrev


Denne uges nyhedsbrev omhandler en netop overstået kongresrejse til Sevilla i Spanien. Der var budt til et "stand alone symposium" altså en konference, der udelukkende omhandlede behandling af forskelige psykiske lidelser, symptomer og tilstande med et enkelt medicinsk præparat, i dette tilfælde det nye atypiske antipsykotikum ved navn Seroquel (quetiapine), der er fremstillet af firmaet AstraZeneca. Der var indkaldt en række førende forskere fra hele verden, og mødet var af en høj faglig standart, hvor der var i alt 800 deltagere fra forskellige psykiatriske afdelinger verden over. Det var meget interessant, at høre om erfaringer og synspunkter fra kolleger der var kommet fra eksotiske steder, og høre at vi alle har fælles problemer, og alligevel på andre punkter forskelige modeller til forståelse og behandling af de forskellige sygdomme.

Der var ialt 5 symposier omhandlende forskellige aspekter af psykiatrien, de vigtigste var en historisk gennemgang af psykiatrien, og vores forståelse for de forskellige sygdomme. Det var atter chokerende at høre, hvordan Japan fik besat deres universitet i Tokyo i ca. 10 årfra 1968, da studenterne protesterede mod den psykiatriske sygdomsmodel. Modellen består fortsat, men japanerne er ikke endnu kommet over dette tilbageslag i behandling og forskning. Ved et af de andre symposier blev der stillet et forståeligt spørgsmål ved den biologiske model i forståelsen af skizofrenien, idet det blev argumenteret for en social- psykodynamisk opfattelse af denne sygdom bl. a. ud fra det enkle faktum, at skizofrenien er koncentreret blandt socialt belastede mennesker, og hvor det samtidig er en risikofaktor hvor mange gange man har skiftet bopæl i sin barndom. Der var symposium om den mest hensigtsmæssige strategi ved skift fra en medicinsk behandling til en andenog den optimale brug af de nye atypiske antipsykotiske mediciner ved de nyopdagede tilfælde af skizofreni. Et andet omhandlede den antideprssive effekt som flere af de nye atypiske antipsykotiske besidder, og slutteligt blev det atter fastslået i et symposium om behandling af de ældres psykiatriske problemer, at denne gruppe er specielt følsomme over for medicinens effekt og har specelt store risici for at udvikle alvorlige invaliderende bivirkninger under behandling med antipsykotika.

Konklusionen fra min side var et par lærerige og interessante dage, hvor jeg fik øjnene op for nye måder at forstå og behandle flere sygdomme på.




Venlig hilsen


Erik Kjærsgaard - speciallæge / Netpsych.




Kommentarer, kritik, ros og forslag til: E-mail: erik@netpsych.dk

NB tjek altid: Netpsych for de seneste nyheder indenfor psykologi og psykiatri.


Ønsker du ikke længere at modtage NetPsych.dk's nyhedsbrev, kan du afmelde dig her: Netpsychs nyhedsbrev.






«« Tilbage