NetPsych nyhedsbrev d. 30. november 2009

Email icon Emne: 1.ste eller 2.de generation

Nyhedsbrev Netpsych nr. 49, årgang 9, 30. november 2009

1.ste eller 2.de generation



Vi har 2 forskellige typer antipsykotisk medicin til behandling af de svære psykoser som eksempelvis skizofreni. De omtales i hverdagen som 1.se og 2.de generations mediciner. Den største forskel på de to generationer er 1.ste generations medicinernes store tendens til bivirkninger i form af muskelstivhed og rystelser, mens 2.de generations medicinerne som overvejende problem, har en uhensigtsmæssig vægtøgning.

Vi oplever dagligt i klinikken, at der er meget stor forskel på de forskellige mediciner. Nogle tåler kun den ene type medicin, mens andre tåler helt andre. Dette skyldes sandsynligvis, at receptorerne, der er medicinens angrebspunkt, ser forskellig ud hos forskellige mennesker alt efter deres genetiske sammensætning. Vi oplever også at 1.ste generations medicinerne trods deres større tendens til bivirkninger synes i klinikken at have bedre effekt end de langt dyrere 2.de generations mediciner.

Der er nu kommet en såkaldt metaanalyse over effektiviteten af medicinen i det anerkendte tidsskrift Lancet. Man gennemgik over 150 publicerede studier med over 21.000 deltagere og poolede resultaterne sammen. Det viste sig efterfølgende ved total effekt, at kun amisulprid, clozapin, olanzapin og risperidon var bedre end 1.ste generations præparaterne, mens de andre havde samme effekt som 1.ste generationsmedicinerne. Hvis man tog livskvaliteten hos patienterne var det kun amisulprid, clozapin og sertindol, der var bedre. Alle 2.de generations medicinerne havde dog færre bivirkninger, men øgede vægten mere.

Hoved konklusionen var, at kun 4 ud af 9 2.de generations mediciner var 1.ste generations medicinerne overlegne.

Artiklen kan læses på engelsk i The Lancet 2009, januar 3;373 (9657): 31-41

Med venlig hilsen
Erik Kjærsgaard - speciallæge / Netpsych


Kommentarer, kritik, ros og forslag til: nyhedsbrev@netpsych.dk
Tjek altid: www.netpsych.dk for de seneste nyheder indenfor psykologi og psykiatri.

For at undgå at nyhedsbrevet bliver fanget af dit SPAM filter, tilføj nyhedsbrev@netpsych.dk til dine kontaktpersoner.

Ønsker du ikke længere at modtage NetPsych.dk's nyhedsbrev, kan du afmelde dig her: Netpsychs nyhedsbrev.


«« Tilbage