NetPsych nyhedsbrev d. 11. januar 2010

Email icon Emne: Depressions test

Nyhedsbrev Netpsych nr. 2, årgang 10, 11. januar 2010

Depressions test

Det er meget snart med et virkeligt gennembrug i den diagnostiske proces i psykiatrien. Psykiatri har altid haft den ubehagelige stilling, at vi ikke har objektive mål for vores diagnoser. Ortopæderne har det let, enten er knoglen brækket eller også er den ikke, det kan til enhver tid dokumenteres med et røntgenbillede. Diagnosen en snyde let og kan til enhver tid dokumenteres. I psykiatrien er det desværre ikke helt så let. Der er almindelige personer og der er depressive personer og alle nuancer der imellem. Det beror på et skøn og ofte et fejlskøn om en patient er behandlingskrævende depressiv. Enhver, der har tilbragt en tid i en psykiatrisk skadestue vil nikke genkendende til, at den svært depressive patient, der søger hjælp, efter en samtale med vagthavende og den efterfølgende medlidenhed eller genetableret kontakt fra sine kære, som ved et mirakel er blevet meget bedre.

Det er derfor med meget stor glæde, at jeg har erfaret, at den danske medicinalfabrik Lundbeck i en presse meddelelse har annonceret, at de han en depression blodprøve på vej. Vi ved at depression rimer temmelig meget på stress og belastning og det er muligt at Lundbeck har fundet en magisk blodprøve der kan afgøre om en hjælpsøgende patient er reelt depressiv eller i en belastningstilstand kombineret med stress og andre menneskelige problemer, der skuffende ligner depression. I deres presse meddelelse meder de, at de han imponerende 90 % korrekte diagnoser. Dette er lidt foruroligende, idet alt over 70 – 80 % i psykiatrien almindeligvis betragtes med den største skepsis.

Jeg håber at pressemeddelelsen holder vand, vi har set det i nogen tid at de fleste depressive lidelser er et komplekst samspil mellem genetisk disponering, pressede situationer og tilfældighedernes spil. Med den solide kliniske erfaring, at depressive ligner hinanden på et forbløffende måde, må der være en form for fællesnævner, det må være et udslag af syge geners luner, dermed tilgængelig for undersøgelse og objektiv vurdering.

Det bliver en lettelse når/hvis testen kommer. Det bliver synligt og objektivt måleligt at være depressiv og det bliver synligt om man søger tilflugt i den depressive symptomatologi, når tilværelsen bliver for slem. Det bliver lettere og mere stringent at tilbyde de ”ægte” depressive en relevant behandling, og lettere at forklare de andre at deres problemer er med rod i eksistentielle problemer og dermed spare dem for adskillige tusinde kroner i nyttesløs behandling.

Med venlig hilsen
Erik Kjærsgaard - speciallæge / Netpsych


Kommentarer, kritik, ros og forslag til: nyhedsbrev@netpsych.dk
Tjek altid: www.netpsych.dk for de seneste nyheder indenfor psykologi og psykiatri.

For at undgå at nyhedsbrevet bliver fanget af dit SPAM filter, tilføj nyhedsbrev@netpsych.dk til dine kontaktpersoner.

Ønsker du ikke længere at modtage NetPsych.dk's nyhedsbrev, kan du afmelde dig her: Netpsychs nyhedsbrev.


«« Tilbage