NetPsych nyhedsbrev d. 18. januar 2010

Email icon Emne: Københavnertur

Nyhedsbrev Netpsych nr. 3, årgang 10, 18. januar 2010

Københavnertur

Jeg har i den forløbne weekend været i den lokale hovedstad til et to dages seminar om skizofreni, de bipolære lidelser og ADHD og der var flere nyheder og overraskelser. For det første synes det nu dokumenteret, at de bipolære lidelser har den samme dårlige prognose som skizofrenien. Det lyder mere og mere efterhånden som det humane genom bliver udforsket at det er nødvendigt med en multiaksiel forståelse af disse sygdomme. Der er så absolut genetiske variationer af begge lidelser op mod normalbefolkningen, men de genetiske forandringer kan ikke forklare sygdomsudbruddene og forløbet alene. Dog syndet det klart at en variant i 5-HT genet på det 17.de kromosom er obligatorisk for udvikling af depression, men dette gælder kun for ”hvide mennesker” mon dette er forklaringen på den lave insidens af depression blandt japanere eller er det fortsat deres store indtag af fisk i rå mængder de beskytter? Det synes dog klart dokumenteret for begge de psykotiske tilstande, at sygdom er direkte gift for hjernen for hvert attak bliver hjernen mindre og det tager længere tid at komme sig under korrekt behandling. Det er klar tale, som enhver der behandler psykotiske bør bukke i neon for deres patienter.

Jeg har de sidste år skrevet mange speciallægeerklæringer og der klinisk erfaret, at mange af de depressive, trods tilsyneladende helbredelse, fortsat fungerer meget dårligt. Eksempelvis har kvinderne svært ved at multitaske. Dette blev ved et banebrydende foredrag dokumenteret at min kliniske iagttagelse er korrekt. Selv om man tilsyneladende er blevet kureret for sin depression halter hukommelsen og de kognitive egenskaber langt bag efter og der er problemer med energien og koncentrationsevnen. Det må således opgives forestillingen om, at de depressive mellem deres depressive episoder fungerer på almindeligt niveau. Det er forkert, de har det dårligt og har hukommelsesbesvær og det må være forklaringen på, at de har svært ved at genoptage deres arbejdet.

Både de bipolære og de skizofrene har en voldsom overdødelighed det er med mellem 15 og 25 år de mister af det gode liv. De har tendens til hjerte kar sygdomme, begår selvmord og de har det ikke specielt godt i lange faser af livet. De fortjener en god og effektiv behandling og have psykoedukation for at affinde sig med den nitte de trods alt har trukket i deres genetiske sammensætning.

Jannsen-Cilag havde sponseret og inviteret, tak for dette, det var absolut en weekend værd. En yderligere positiv oplevelse var at ingen af foredragsholderne anpriste firmaets produkter. De var selv tilstede, det manglede bare, når de betaler gildet, men med en markedsførings sober og lav profil. Jeg vil her gerne benytte lejligheden til at hilse tilbage med et personligt glædeligt gensyn til de personer jeg gavmildt gav en overlæge krammer til, ingen nævnt, ingen glemt.

Med venlig hilsen
Erik Kjærsgaard - speciallæge / Netpsych


Kommentarer, kritik, ros og forslag til: nyhedsbrev@netpsych.dk
Tjek altid: www.netpsych.dk for de seneste nyheder indenfor psykologi og psykiatri.

For at undgå at nyhedsbrevet bliver fanget af dit SPAM filter, tilføj nyhedsbrev@netpsych.dk til dine kontaktpersoner.

Ønsker du ikke længere at modtage NetPsych.dk's nyhedsbrev, kan du afmelde dig her: Netpsychs nyhedsbrev.


«« Tilbage