NetPsych nyhedsbrev d. 02-06-03

Email icon Emne: sex-chikane

sex-chikane

Nyhedsbrev Netpsych nr. 23 årgang. 3 dato: 02-06-03






Sex-chikane



Det er et noget sørgeligt faktum, at der også eksisterer sex-chikane på sygehusene. Rettelig set består sex-chikane i total misforstået kommunikation, hvor udsendte signaler og kropssprog misforstås totalt af en eller begge parter. Det er til dels forståeligt at sygeplejersker er udsatte. Det drejer sig oftest om kvinder med engagement for et arbejde, hvor opsætningen i tilfældet sexchikane er en syg mand konfronteret med en rask kvinde. Sygeplejerske har som redskab til at udføre sit arbejde en række spørgsmål, der vitterligt set er dybt personlige og nogle gange med utilsigtede seksuelle hentydninger. Det er eksempelvis umuligt at hjælpe en mand med et kateter lagt op gennem penis til blæren uden at være fikseret på kønsorganerne og funktionen heraf. Det er ligeledes umuligt at gennemføre vask af en mand, der ikke selv kan klare sin personlige hygiejne, i fagsproget omtalt som ”intim hygiejne eller nedre toilette”, uden der fremkommer visse seksuelle associationer. Dette kan afrundes med et nøgternt kig på plejepersonalets påklædning, den er heldigvis blevet mere diskret, nu om dage er arbejdstøjet almindeligvis en slags kort kittel med tilhørende bukser, ligesom stoffet ikke mere er så gennemsigtigt. For blot kort tid siden, var det let at lave statistik over sygeplejerskernes valg af undertøj, kitlerne var nemlig meget gennemsigtige, ligesom der ikke fulgte autoriserede benklæder med. Når scenen således omhandler svag mand kontra rask kvinde, er det ligeledes forståeligt at manden med sit indbyggede ego, vil forsøge at tage teten med nogle (måske) lidt for kvikke replikker. Jeg har endnu ikke mødt en eneste sygeplejerske der bevidst har lagt op til en flirt overfor en patient, men jeg har mødt mange patienter, der troede det.

Dansk sygeplejeråd har udarbejdet en undersøgelse omfattende over 4.000 sygeplejersker. Omkring 5 % af de adspurgte havde været udsat for uønsket seksuel opmærksomhed på arbejde indenfor de sidste 12 måneder. Det var især patienterne, der udøvede opmærksomheden, men i langt mindre omfang blev der også udført samme uønskede opmærksomhed af alle andre faggrupper lige fra portører til læger. De hyppigste afdelinger hvor sygeplejerskerne blev chikaneret var: Psykiatrisk afdeling, skadestuen, i lokalpsykiatrien, på modtageafdelingerne og på plejehjemmene (!?!) Det er oftest sygeplejerske i trediverne der chikaneres, og mandlige sygeplejersker har samme oplevelser, uden det dog fremgår særskilt, hvem der chikanerer de mandlige sygeplejersker.

Så længe der er kommunikation, vil der være misforståelser og fejltydninger af signaler. På den anden side er det ikke flatterende for os drenge, at vi ikke kan opføre os på en måde, så pigerne kan have arbejdsglæde og professionalisme uden at føle sig uønsket komplimenteret eller direkte chikaneret.







Venlig hilsen


Erik Kjærsgaard - speciallæge / Netpsych.




Kommentarer, kritik, ros og forslag til: E-mail: erik@netpsych.dk

NB tjek altid: Netpsych for de seneste nyheder indenfor psykologi og psykiatri.


Ønsker du ikke længere at modtage NetPsych.dk's nyhedsbrev, kan du afmelde dig her: Netpsychs nyhedsbrev.






«« Tilbage