NetPsych nyhedsbrev d. 1. marts 2010

Email icon Emne: Hepatitis C og psykiatri

Nyhedsbrev Netpsych nr. 9, årgang 10, 1. marts 2010

Hepatitis C og psykiatri

Der ligger ikke umiddelbart nogen logisk sammenhæng mellem hepatitis C og psykiatri, men en nyere undersøgelse i Ugeskrift for læger afslører en klag funktionsforringelse af patienter med hepatitis C.

Hepatitis eller leverbetændelse findes i flere varianter, der er bogstaveret. Hepatitis A smitter via føden og en almindeligt i Sydeuropa hos skaldyrs spisere. Hepatitis B smitter blodbåren og er almindelig blandt intravenøst misbrugere. Begge varianter er meget let genkendelige med hovedsymptomer på almen sygdomsfornemmelse, gulfarvning af hud og øjne, lys afføring og porter farvet urin. Man kommer sig almindeligvis af begge varianter.

Hepatitis C er også blodbåren, men ofte er det legemlige sygdomsforløb meget mildt, inden man årtier senere muligvis får leverkræft eller skrumpelever. Det er nu vist, at patienterne tidligt i forløbet får nedsættelse af de kognitive evner, kronisk træthed og tendens til depression. Ca. 1/3 af patienterne får tidligt i forløbet problemer med hukommelse, opmærksomhed, nedsat psykomotorisk tempo, dårlig indlæringsevne og eksekutiv funktion. (Eksekutiv funktionen er en samlebetegnelse for den evne, der muliggør planlægning, beslutningstagen og mestning af komplicerede opgaver – struktur.)

Årsagen er uvis, ligesom det ikke vides om behandling af leverbetændelsen også hjælper på den nedsatte funktion. Sent i forløbet ses endvidere konfusion, hallucinationer og nedsat bevidsthed.

Det konkluderes at alle med hepatitis C bør screenes for depression.

Artiklen kan i sin helhed læses i Ugeskrift for læge 1.februar 2010 172/5 p.372-5

Med venlig hilsen
Erik Kjærsgaard - speciallæge / Netpsych


Kommentarer, kritik, ros og forslag til: nyhedsbrev@netpsych.dk
Tjek altid: www.netpsych.dk for de seneste nyheder indenfor psykologi og psykiatri.

For at undgå at nyhedsbrevet bliver fanget af dit SPAM filter, tilføj nyhedsbrev@netpsych.dk til dine kontaktpersoner.

Ønsker du ikke længere at modtage NetPsych.dk's nyhedsbrev, kan du afmelde dig her: Netpsychs nyhedsbrev.


«« Tilbage