NetPsych nyhedsbrev d. 21. april 2010

Email icon Emne: Antidepressiv behandling under graviditet

Nyhedsbrev Netpsych nr. 25, årgang 10, 21. april 2010

Antidepressiv behandling under graviditet


Dagens (forsinkede) nyhedsbrev er en omredigering af de seneste anbefalinger for antidepressiv medicin under graviditet til et lidt mere forståeligt dansk.

Omkring hver 10. gravide kvinde rammes af en depression under graviditeten. En ubehandlet depression eller angsttilstand kan givet et øget stressniveau med øget risiko for selvmord, lav fødselsvægt, alkoholmisbrug med mere. Desuden er det i en mindre undersøgelse vist, at risikoen for tilbagefald af en depression var sikkert højere (42 % flere i forhold til kontrolgruppen), såfremt medicinsk behandling af depression blev fjernet - uden andre tiltag - under graviditet.

På det seneste er set flere data på en øget risiko for henholdsvis hjerte-misdannelser (primært de nyeste typer) og vedvarende forhøjet blodtryk i lungerne (kun de nyere typer) hos nyfødte børn af mødre i antidepressiv behandling.

Der er derfor kommet ændrede retningslinjer for anvendelse af antidepressiv medicin under graviditet. Paroxetin bør fortsat generelt undgås grundet øget risiko for hjerte-misdannelser, ligesom der bør udvises tilbageholdenhed overfor brug af nyere antidepressiva (venlafaxin, duloxetin, escitalopram, mirtazapin mfl.), hvis sikkerhed under graviditet er (endnu) mindre kendt. Fluoxetin har generelt et stort datamateriale, der ikke giver holdepunkter for en øget risiko - men bør på baggrund af enkelte nye fund ikke være førstevalg.

Citalopram og sertralin er de SSRI, der med vores nuværende viden er forbundet med den mindste risiko for hjertemisdannelser. Den mindre datamængde kan dog ikke udelukke, at en lignende risiko eksisterer, men under alle omstændigheder er risikoen meget lille.

Tricykliske antidepressiva (TCA) må - på baggrund af klinisk erfaring og de tilgængelige data - anses for det sikreste valg af antidepressiva, hvad angår risikoen for misdannelser hos det ufødte barn. De fleste data ligger på nortriptylin, amitriptylin, og klomipramin, hvoraf et lille forbehold må tages overfor klomipramin (svenske register-data viser en let øget risiko). Nortriptylin er det TCA, der er behæftet med færrest risiko for hjerte/kar mæssige bivirkninger hos moderen. Ved lette til moderate former for depression er der dokumentation for effekt af kognitiv samt interpersonel terapi, der derfor altid bør overvejes før medicinsk behandling i disse tilfælde.

Gravide, der bruger antidepressiv medicin under graviditeten, bør orienteres om evt. symptomer på forhøjet blodtryk i lungerne ved fødslen. Herudover kan fødselslæger/jordmødre med fordel spørge til gravides brug af merdicin ved fødselstidspunktet (og tidligere i graviditeten).

Både tricykliske antidepressiva (TCA) og serotonin-reuptake hæmmere (SSRI) er behæftet med større risiko for perinatale komplikationer som søvnbesvær, besvær med at die og grådlabilitet, formodentligt som en konsekvens af abstinens symptomer hos barnet.

På baggrund af det nuværende data-materiale bør fordele og ulemper for behandling opvejes mod depressionens alvorlighed, og de vordende forældre inddrages i beslutningen om behandling. Muligheden for kontrol og scanning (fx i uge 21) bør tilskyndes.

Indikation, ordination og kontrol af antidepressiva under graviditet bør jf. Sundhedsstyrelsen ske i samarbejde med en speciallæge i psykiatri med særlig indsigt i behandlingsforholdene ved graviditet og fødsel.

Med venlig hilsen
Erik Kjærsgaard - speciallæge / Netpsych


Kommentarer, kritik, ros og forslag til: nyhedsbrev@netpsych.dk
Tjek altid: www.netpsych.dk for de seneste nyheder indenfor psykologi og psykiatri.

For at undgå at nyhedsbrevet bliver fanget af dit SPAM filter, tilføj nyhedsbrev@netpsych.dk til dine kontaktpersoner.

Ønsker du ikke længere at modtage NetPsych.dk's nyhedsbrev, kan du afmelde dig her: Netpsychs nyhedsbrev.


«« Tilbage