NetPsych nyhedsbrev d. 10. maj 2010

Email icon Emne: Medicinsælgerne

Nyhedsbrev Netpsych nr. 19, årgang 10, 10. maj 2010

Medicinsælgerne

Jeg dedikerer dette nyhedsbrev til de medicinsælgere, der får adgang til mit kontor. Nogle af mine kolleger har det svært med sælgerne og formener dem adgang, men jeg siger sjældent nej, for jeg er narkotisk afhængig af deres produkter. Jeg er biologisk orienteret psykiater og ud fra min optik er de fleste sygdomme et led i en biologisk proces som felt i arvemassen, fejlkonstruktion af centralnervesystemet eller et produkt af ændrede transmitter substanser mellem enten de enkelte neuroner eller centre.

Jeg er åben for en såkaldt ”psykisk” overbygning på samtlige sygdomme også indenfor somatikken, men anser grundlæggende at de psykiske lidelser har en biologisk oprindelse. Jeg har således brug for effektive mediciner og indenfor de seneste årtier er der udviklet rigtig mange gode medicinske tilbud. For under 100 år siden havde vi intet medicinsk tilbud til patienterne og en psykose var ofte det samme som anbringelse på et passende statshospital resten af livet. Nu kan vi forkorte depressive episoder ned til 4 uger efter påbegyndt behandling (når det ellers går godt) og med de nye antipsykotiske mediciner kan de patienter der tager i mod behandlingen ofte føre et tåleligt liv, bo for sig selv og deltage i samfundet.

Industrien har som indledningsvis anført produceret mange medicinske tilbud og der er kun en målgruppe der kan skrive medicinen ud – lægerne, så fra min optik er vi af simpel nød tvunget til et samarbejde. Nu er det ikke filantropi set fra industriens side. Der er produktomkostninger i milliard klassen og aktionærerne kræver deres profit. De anvender derfor målrettet reklamer mod os læger og vi opsøges derfor også af deres repræsentanter eller som indledningsvis omtalt – medicinsælgerne.

Det er dygtige, dedikerede og veltrænede folk. De har det svært, for deres indsats bliver konstant evalueret. Hvordan går det med salget i sælgerens distrikt kan få afgørende betydning for honorering og karriere. Jeg vil selv have det svært med det pres de må leve under for jeg satser på at mine patienter skal have den optimale behandling med skyldigt hensyn til virkning, bivirkning, pris, tolerabilitet og evidens.

Netop evidens (altså dokumentation for effekt) er det ofte meget underholdende at forske i. Psykiatri er ikke noget eksakt speciale og det er svært at opstille forsøg, hvor resultatet er 100 % validt. Alle de medicinske præparater har da også fordele og ulemper. Dette ser jeg tydeligt med de forskellige sælgere. De kan alle vise en eller flere undersøgelser publiceret i anerkende magasiner, der tydeligt viser, at netop deres præparat er de andres klart overlegen. Sælgeren af de gule piller viser mig således en undersøgelse der favoriserer deres egen medicin og således hele vejen rundt.

Jeg byder gerne sælgerne velkommen, de er professionelle og gennempløjer alle magasiner for at kunne dokumentere deres præparats effekt. De giver mig en kærkommen opdatering af den seneste viden og forskning på en brøkdel af den tid, jeg selv skulle have anvendt hvis jeg selv skulle opdatere mig. Velkommen tilbage på et nyt besøg ved behov.

Med venlig hilsen
Erik Kjærsgaard - speciallæge / Netpsych


Kommentarer, kritik, ros og forslag til: nyhedsbrev@netpsych.dk
Tjek altid: www.netpsych.dk for de seneste nyheder indenfor psykologi og psykiatri.

For at undgå at nyhedsbrevet bliver fanget af dit SPAM filter, tilføj nyhedsbrev@netpsych.dk til dine kontaktpersoner.

Ønsker du ikke længere at modtage NetPsych.dk's nyhedsbrev, kan du afmelde dig her: Netpsychs nyhedsbrev.


«« Tilbage