NetPsych nyhedsbrev d. 23. august 2010

Email icon Emne: Ketamin ved depression

Nyhedsbrev Netpsych nr. 34, årgang 10, 23. august 2010

Ketamin ved depression

Ketamin til behandling af depression er et interessant emne, der muligvis vil komme på tale. Der forskes intensivt i muligheden, men indtil nu har der kun været summariske og kasuistiske omtal af denne mulighed. Der er dog som ved de fleste andre behandlinger både en fordel, men også en ulempe.

Ketamin omtales nogle gange som ketalar og har tidligere været anvendt som bedøvelsesmiddel til nedblødte patienter (krigsofre). Det indsprøjtes direkte i blodbanen og har søvnfremkaldende og smertestillende effekt. Jeg har såmænd selv anvendt det i de tidlige år i min karriere, hvor jeg var reservelæge på en anæstesi afdeling og kunne både se stoffets fordele, men også dets ulemper. Fordelene var den umiddelbare, at både puls og blodtryk var upåvirket, hvilket ofte var et stort problem især hos ældre. Ulemperne var at stoffet er kraftigt hallucinogent og i opvågningsfasen havde patienterne ofte meget skræmmende hallucinationer. Blandt andet af denne årsag er ketamin nu meget sjældent anvendt til bedøvelse.

Ketamin bliver også misbrugt af spændingssøgende unge. De har ikke mulighed for at fremskaffe det illegalt, idet der skal en regulær kemisk industri til at fremstille det, men landets dyrlæger bruger det til bedøvelse af heste, så stoffet omtales ofte som ”heste-medicin” i dagspressen, når der har været indbrud. Jeg har da også haft flere ubetænksomme og dumtossede unge indlagt med psykose efter deres misbrug.

Ved depression er et af de mange ubehagelige fakta, at det tager tid inden den antidepressive behandling slår igennem. Vi siger gerne, at ved den svære depression, kan de pårørende se en forskel efter en uge, behandlerne efter to uger og patienterne efter tre uger. Når vi så samtidig ved, at svær depression er hyppigt hos selvmordere har vi ofte søgt efter en ”smutvej” som patienterne kan profitere af inden den forhåbentlige permanente bedring.

Der er som sagt flere meddelelser om, at man kan tilbyde ketamin infusion i disse tilfælde. Sagt populært får patienten et drop i blodåren og få timer efter ketamin infusionen kommer bedringen. Der skal dog yderligere forskning til og bagsiden med misbrug og afhængighed må man også tage med i overvejelserne. Det bliver næppe et regulært behandlingstilbud indenfor de første år.

Med venlig hilsen
Erik Kjærsgaard - speciallæge / Netpsych


Kommentarer, kritik, ros og forslag til: nyhedsbrev@netpsych.dk
Tjek altid: www.netpsych.dk for de seneste nyheder indenfor psykologi og psykiatri.

For at undgå at nyhedsbrevet bliver fanget af dit SPAM filter, tilføj nyhedsbrev@netpsych.dk til dine kontaktpersoner.

Ønsker du ikke længere at modtage NetPsych.dk's nyhedsbrev, kan du afmelde dig her: Netpsychs nyhedsbrev.


«« Tilbage