NetPsych nyhedsbrev d. 13. september 2010

Email icon Emne: Ufuldstændig

Nyhedsbrev Netpsych nr. 37, årgang 10, 13. september 2010

Ufuldstændig

Det svære ved psykiatri er, at de psykiske lidelser og forstyrrelser er usynlige (så godt som). En dreven psykiater kan spotte enkelte lidelser hvor den psykotiske adfærd med ualmindelig uhæmmet åbenhed eller totalt lukket kropssprog er tydeligt, ligesom den depressives karakteristiske ludende og opgivende kropssprog er en anden klassiker. Det hele beror derfor ofte på observation gennem nogen tid og de mange psykiatriske rådgivnings fora (inklusiv min egen) er på meget tynd is, når det gælder rådgivning ud fra en enkelt mail der oftest er under en A-4 side lang.

Det står og falder med om klienten har vist sig fra den rette side. Alle kan tage sig samen og spille syg, eller rask for den sags skyld, når det drejer sig om en enkelt samtale eller enkelt mail. De færreste spiller med åbne kort og mange håber på at en forespørgsel om hjælp om et fiktivt problem vil hjælpe lige så meget som på det reelle men dog skjulte problem.

Jeg husker her atter en ung kvinde, der gennemgik en længere samtalerække med en klinisk psykolog, betalt af hendes forældre. Hun var spiseforstyrret, men på den gode måde, idet hun havde det helt fint med et BMI under 18. Hun nævnte i sagens natur intet om sine vanskeligheder med at acceptere normal vægt og hvad der følger med det og gik fra den lange serie samtaler med uforrettet sag.

I psykiatrien er vi afhængige af omhyggelig sygehistorie, hvor man runder hele psykopatologien gerne op til flere gange idet de bedste patienter reflekterer over spørgsmålene og gerne kommer med rettelser ved senere samtaler. Vi kan ikke tage blodprøver, idet ingen psykiatriske lidelser afslører sig i blodprøverne med undtagen af svær alkoholafhængighed. Vi kan på den anden side udelukke legemlig lidelse, der skuffende kan minde om psykiske lidelse, så almindeligvis fyrer vi et ordentligt testbatteri af. Det er ikke muligt at behandle lavt stofskifte (maskeret som depression) med samtaleterapi. Der er heller ingen scanninger der afslører en psykisk lidelse, men CT-scanninger sidder løst på vores receptblokke, idet psykofarmaka ikke hjælper mod en hjernetumor eller blodprop i hjernen. En af mine perifere kolleger har i sidste uge fundet en hjernetumor på en yngre patient. Tumoren målte 3x4x5cm, hvilket er endog meget stor, men der var overhovedet ingen neurologiske symptomer.

Der er undersøgelser på vej og inden for de næste 5 – 10 år vil vi efter al sandsynlighed kunne screene hvilke befolkningsgrupper, der er disponeret for de sværeste psykiske lidelse, men at komme med en specifik behandling ud fra en blodprøver er i skrivende stund ikke forudseelig.

Det er således med mange forbehold, at jeg svarer mine spørgere i rådgivningsdelen af netpsych.dk. Jeg da heller ikke bleg for at erkende at jeg både i dagligdagen og i rådgivningen jævnligt skønner forkert, men på den anden side er det bedre med et kvalificeret fejlskøn end blot at ignorere situationen og sætte lid til at tiden læger alle sår.

Med venlig hilsen
Erik Kjærsgaard - speciallæge / Netpsych


Kommentarer, kritik, ros og forslag til: nyhedsbrev@netpsych.dk
Tjek altid: www.netpsych.dk for de seneste nyheder indenfor psykologi og psykiatri.

For at undgå at nyhedsbrevet bliver fanget af dit SPAM filter, tilføj nyhedsbrev@netpsych.dk til dine kontaktpersoner.

Ønsker du ikke længere at modtage NetPsych.dk's nyhedsbrev, kan du afmelde dig her: Netpsychs nyhedsbrev.


«« Tilbage