NetPsych nyhedsbrev d. 27. september 2010

Email icon Emne: Psykiatri i verdensklasse?

Nyhedsbrev Netpsych nr. 40, årgang 10, 27. september 2010

Psykiatri i verdensklasse?

I Roskilde er der også vånde i økonomien på de psykiatriske afdelinger. Det har været længe under vejs, for også på Sjælland vil politikerne have en psykiatri i verdensklasse. Dette løses så med nedskæringer og sammenlægning, med forgiftning af arbejdsmiljøet og opprioritering af kontorpersonalet, kontrolfunktionerne og De alle steds nærværende DJØFFERE (Dansk jurist og økonomi forbunds ansatte) Det er skruen uden ende, de få tilbageværende engagerede klinisk fungerende ansatte skal så løbe endnu hurtigere.

Løsningen er naturligvis ganske enkel, men i virkelighedens verden er magten nu over på DJØF’s hænder og ingen vil pege på sig selv som næste offer og en rationalisering, opstramning, implementering eller hvilke dumsmarte ord der staks fyger gennem direktionslokalerne der. Jeg kontaktede en god kollega i det Sjællandske og talen var ganske klar: Vi kører den samme vej, der er nu indført elektronisk journal, der kun fungerer sporadisk, til gengæld bruger han, som så mange andre steder, samfulde 50 minutter på at logge ind og ud af computerne og næste lige så meget tid på at signere sine journalnotater. De ledende overlæger er for længst stoppet med at være klinisk aktive, de bruger hele deres hverdag på endeløse møder, kurser, temadage og kommissioner. De har brugt 5 – 7 år af deres liv på at blive læger og mindst 10 efterfølgende år på at blive dygtige speciallæger. Den uddannelse går nu ud med badevandet for de sidder til møde og drikker kaffe på fuld tid. Politikerne vil have psykiatri i verdensklasse, dette fås ved at skære ned og indskrænke brugen af tvang med 20 %. Der er ingen der kan redegøre for sammenhængen på en troværdig måde

Jeg er lidt bitter, for det er ikke let at bevare arbejdsglæden. Seneste tiltag bliver, at nu skal de psykiatriske speciallæger til at gå i forvagt for patienterne fortjener at blive mødt ved den første samtale af en specialist. Da langt over halvdelen af de akutte patienter er påvirkede af alkohol, narkotika, medicin eller af situationen, er dette er kæmpespild. Den første behandling er oftest at lægge patienterne i seng for at sove på situationen og det behøver man ikke at være speciallæge for at gennemskue. Da der også på Sjælland er mangel på speciallæger bliver vagtplanen ganske enkelt: jeg tager de lige datoer min kollega tager de ulige, således en arbejdsuge på 88 timer, naturligvis uden forbehold for ferie, kongresser, sygdom og de endeløse overflødige møder, hvor DJØFFERNE holder hof og taler deres leadership sprog. Det holder ingen til i ret lang tid.

Administrationen lever sit eget liv, men det gør klinikken ikke. Det er dog desværre en uddøende race at kunne tilbyde en ordentlig behandling efter en solid udredning. Nu bliver der lukket en del sengepladser i besparelsens hellige navn. Konsekvensen er vist utallige gange. De fredelige kroniske patienter bliver lempet ud i kulden. De stoppe før eller siden med behandlingen, begynder misbrug og på et tidspunkt begår de kriminalitet hvilket udløser en behandlingsdom. De retspsykiatriske sengepladser er 2 – 3 gange dyrere en de almindelige. Her har man i besparelsens hellige navn urineret i bukserne for at holde varmen. Stakkels sjællandske psykiatri.

Med venlig hilsen
Erik Kjærsgaard - speciallæge / Netpsych


Kommentarer, kritik, ros og forslag til: nyhedsbrev@netpsych.dk
Tjek altid: www.netpsych.dk for de seneste nyheder indenfor psykologi og psykiatri.

For at undgå at nyhedsbrevet bliver fanget af dit SPAM filter, tilføj nyhedsbrev@netpsych.dk til dine kontaktpersoner.

Ønsker du ikke længere at modtage NetPsych.dk's nyhedsbrev, kan du afmelde dig her: Netpsychs nyhedsbrev.


«« Tilbage