NetPsych nyhedsbrev d. 13. december 2010

Email icon Emne: Sundhedsstyrelsens vejledninger

Nyhedsbrev Netpsych nr. 50, årgang 10, 13. december 2010

Sundhedsstyrelsens vejledninger

Sundhedsstyrelsen er den øverste danske sundhedsfaglige myndighed. Sundhedsstyrelsen udsteder autorisationer til sundhedsfagligt personel, holder øje med os (fra tid til anden, når de/den har overskud til det) og fører tilsyn med vores virke (efter det er gået galt). Der er ansat rigtig mange dedikerede såkaldte professionelle til at sørge for at den danske model således bliver udmøntet på betryggende vis.

Der bliver således fra tid til anden udsendt ”vejledninger” fra sundhedsstyrelsen, for mine tumpelæsere er det nødvendigt at gøre opmærksom på citationstegnene i ”vejledning”. Disse vejledninger starter alle med en bemærkning om, at enhver læge er forpligtet til at udvise omhu og akkuratesse i sine gerninger – ellers er der ”no mercy” efter 3 fejltagelser, bliver man udstødt og udstillet i gabestokken sundhedsstyrelsens hjemmeside på (http://www.sst.dk/Tilsyn%20og%20patientsikkerhed/Tilsynslisten/Tilsyn_liste.aspx) Det må her bemærkes, at der ikke er nogen appelmulighed eller mulighed for at blive hørt ved en uafhængig instans.

For alles side må der rettes ind fra højre, enten følges ”vejledningerne” – læs lodrette ordre – eller tag konsekvensen og overvej den fremtidige karriere i sundhedssektoren. Jeg kommer her til de foreløbige tre vejledninger fra sundhedsstyrelsens side, de er meget forskellige, men lige kontante og kunne opresumeres i de prosaiske nøgleord: ”nosser, hjerte og hjerne”.

For at tage tingene nedefra med os drenges ædlere dele, kræves det fra sundhedsstyrelsens side, at alle drenge med smerter i de ædlere dele skal undersøges for snoet testikler. Hvis den konsulterende læge udelader dette, bliver han eller hende ganske enkelt kritiseret for underlødig lægelig adfærd. Eneste acceptable løsning på uforklarlige smerter er henvisning til nærmeste urinvejskirurgiske afdeling og eneste acceptable udredning er ultralydsundersøgelse eller et operativt tilbud. Alt andet vil udløse kritik og gabestok, ikke engang løsningsmodel med efterfølgende undersøgelse ved henvendelse om natten forskudt til dag tid er acceptabel.

Næste vejledning gælder de atypiske smertet i brystkassen, det understreges fra sundhedsstyrelsen at alle ikke udredte smerter i brystkassen bør indlægges akut, optimalt med læge assistance. Dette har rod i de idylliske forestillinger om de mange oversete hjerteinfarkter, der blev rubriceret som overanstrengelser, stress eller muskelspændinger på den måde kunne opdages. Alle og her menes alle med nydebuterede smerter i brystkassen bør således indlægges akut – end of story. Personligt ser jeg med gru frem til når denne nyhed implementeres ved alle mine kriminelle i fængslerne, det bliver her nødvendigt med et turkort til den lokale ambulancevirksomhed.

Sidste anbefaling er om ordination af beroligende medicin og morfin. Her er talen ganske klar: ingen benzodiazepin til misbrugere, ingen benzodiazepin over 4 uger og aldrig uden en for ud gået nedtrapningsplan. I same ånd gælder dette for sovemedicin og opioider mod kronisk benigne smerter.

Jeg kunne ikke være mere enig med sundhedsstyrelsen og jeg har selv personligt fulgt disse ordre til bogstavet de sidste mange år, men nu kommer konklusionen: Det er kun tomme ord, som anvendes til lejlighedsvist at nakke de læger, der ikke er politisk korrekte. Ingen læge, der vil beholde sine misbrugende patienter, kan leve op til denne vejledning. Jeg bliver således nødt til fortsat at overholde vejledningen med for hver eneste tilfælde med narkomaner i ”mine” fængsler der har fået benzoer eller sovemedicin uden for sundhedsstyrelsens vejledninger at anmode sundhedsstyrelsen (læs embedslægerne) om en undersøgelse om hvorledes dette ordinerede misbrug kunne forekomme for efter et passende antal anmodninger om at forlange en redegørelse fra de samme embedslæger, hvorledes de selv ikke har levet op til deres tilsynsforpligtigelse.

Det er en farlig vej, hvor min personlige karriere antageligt vil få et stort problem, men det er på den anden side mit problem og den udfordring tager jeg gerne.

Med venlig hilsen
Erik Kjærsgaard - speciallæge / Netpsych


Kommentarer, kritik, ros og forslag til: nyhedsbrev@netpsych.dk
Tjek altid: www.netpsych.dk for de seneste nyheder indenfor psykologi og psykiatri.

For at undgå at nyhedsbrevet bliver fanget af dit SPAM filter, tilføj nyhedsbrev@netpsych.dk til dine kontaktpersoner.

Ønsker du ikke længere at modtage NetPsych.dk's nyhedsbrev, kan du afmelde dig her: Netpsychs nyhedsbrev.


«« Tilbage