NetPsych nyhedsbrev d. 20. december 2010

Email icon Emne: Antabus ved alkoholisme

Nyhedsbrev Netpsych nr. 51, årgang 10, 20. december 2010

Antabus ved alkoholisme



Antabus er en hjørnesten i den danske behandling af alkoholisme, men evidensen er desværre meget usikker. Når man så efterfølgende kan vise, at halvdelen af verdensproduktionen af antabus indtages i Danmark er vi danskere enten geniale og omverdenen uvidende, eller direkte modsat. Der er endnu ikke vist i et eneste kontrolleret studie, at antabus er anden behandling overlegen.

En af mine medbestyrelsesmedlemmer i Psykiatrisk selskabs interessegruppe for addiktiv medicin og alkoholisme, har derfor designet et studie hvor han tilbød 39 alkoholikere et forsøg hvor de enten fik antabus og kognitiv terapi eller placebo (inaktiv medicin) og kognitiv terapi. De to grupper blev fulgt i 26 uger og resultaterne er entydige. Antabusgruppen faldt tilbage igen efter gennemsnitligt 96 dage, mens kontrolgruppen faldt i igen efter gennemsnitligt 76 dage. Ved statistisk bearbejdning af resultaterne kunne der ikke vises statistisk forskel på de to grupper. Over de 26 uger havde begge grupper præcis 100 alkohol frie dage.

Konklusion er entydig: antabus afholder ikke alkoholikere fra at drikke alkohol og bør kun anvendes helt undtagelsesvist. Du kan selv læse undersøgelsen i: ”Nordic Journal of Psychiatry” vol. 64 Nr. 6-2010 p.356 – 362, artiklen er på engelsk.

Således vil jeg nippe til et glas kølig Chablis, som jeg regner for hvidvinenes konge, mens jeg lader op til sidste arbejdsuge inden solhverv. Det er således på tide, at ønske mine læsere en god solhvervsfest og et lykkebringende nytår. En særlig tak til de mange ”nurser” der er aktive i at påpege mine uendelige fejltagelser i mine sarkastiske betragtninger om det lille spil kønnene imellem. Det er uendeligt rart at blive korrigeret i sine fejltagelser. Nyhedsbrevet vender tilbage i 2011.

Med venlig hilsen
Erik Kjærsgaard - speciallæge / Netpsych


Kommentarer, kritik, ros og forslag til: nyhedsbrev@netpsych.dk
Tjek altid: www.netpsych.dk for de seneste nyheder indenfor psykologi og psykiatri.

For at undgå at nyhedsbrevet bliver fanget af dit SPAM filter, tilføj nyhedsbrev@netpsych.dk til dine kontaktpersoner.

Ønsker du ikke længere at modtage NetPsych.dk's nyhedsbrev, kan du afmelde dig her: Netpsychs nyhedsbrev.


«« Tilbage