NetPsych nyhedsbrev d. 17. januar 2011

Email icon Emne: Ny lov om tvang i psykiatrien

Nyhedsbrev Netpsych nr. 3, årgang 11, 17. januar 2011

Ny lov om tvang i psykiatrien

Det er et must at dedikere et af mine nyhedsbreve til den nye lov om tvang i psykiatrien. Der er her fra årsskiftet trådt en ny lov om tvang i psykiatrien. Der er 2 – 3 væsentlige ændringer som jeg vil omtale her.

For det første er det præciseret at enhver behandling til patienter, der er ved bevidsthed, kun og absolut KUN må finde sted, når de har givet et informeret samtykke. Oversat til ikke jura betyder dette, at vi først må behandle vores patienter efter vi har foretaget en grundig undersøgelse og på basis heraf har et (medicinsk) behandlingstilbud, hvor vi i sagens natur også skal informere om fordele og ulemper, virkning og mulige bivirkninger. Det er således definitivt slut med at antage, at den der tier også samtykker. Patienterne skal utvetydigt komme med en positiv tilkendegivelse, at de gerne vil behandles.

Dette harmonerer desværre meget dårligt med politikernes ønske om en reduktion i den anvendte tvang med 20 % (hvor de end har fået tallet fra). Rigtig mange patienter vil gerne nølede behandles og mange gange har jeg stået i situationen hvor jeg har informeret en rigtig syg patient om, at der skal behandling til og valget var om indsprøjtningen skulle ske i højre eller venstre side. Det skal i fremtiden indberettes som tvang med et skønnet øget anvendelse af tvang på omkring 10 – 30 %

Næste ændring er betænkningstiden ved tvangsmedicinering. Hidtil har alle svært psykotiske kunne trække behandlingen af deres psykose ud i mindst en uge for velkendte patienter og mindst 14 dage for nydebuterede plus den tid som patientklagenævnet skulle bruge på deres sagsbehandling, hvis de klagede. Jeg tror ikke der er nogen som helst, der har skiftet mening med hensyn til tvangsbehand¬ling, hverken psykiatere eller patienter så den uværdige betænkningstid er nu skåret ned til højest tre dage (plus patientklagenævnstiden) i praksis en god uge. En rigtig god fornyelse. Psykose er gift for hjernen og jo tidligere behandling des bedre prognose.

Sidste væsentlige nyhed er muligheden for den forkætrede ”ambulante tvang”. Forkætret idet den fundamentalt gør op med den enkeltes frihed:

Du er ganske vist sindssyg, men du må selv bestemme om du vil behandles så længe du ellers kan sno dig udenom psykiatrisk afdeling. Det er ”svingdørspatienterne” der her er i focus. Det er de patienter der den ene gang efter den anden tvangsindlægges, behandles og efter 3 – 6 måneder udskrives til et prompte recidiv. Der er det nu her muligt at tvinge dem til at fortsætte med depotbehandling i op til et år, men der er mange næsten umulige krav til patienterne:

De skal have været tvangsindlagte tre gange indenfor de sidste tre år. De skal have undladt at følge en koordinationsaftale, de skal have takket nej til tilbuddet fra et opsøgende psykose team og slutteligt skal de have været tvangsindlagte eller tvangstilbageholdte ved den aktuelle indlæggelse. Det bliver ikke meget over en håndfuld patienter i hver af de danske regioner, der opfylder disse krav.

Mangler ved den seneste lov? Efter min personlige mening er der fortsat et par problemer. Man kan forsat klage, det manglede bare, men atter har man ”glemt” at indføre en forældelsesfrist, hvor 2 – 5 år ville være rimelige. Med den nuværende lovgivning er det således fortsat muligt at klage over tvang foregået i det sidste årtusinde. Hvem i al verden kan huske sine overvejelser den første vagt man havde på psykiatrisk afdeling i Klaksvig for 30 år siden????

Mit personlige skøn er, at loven atter vil blive revideret indenfor de næste 5 år. Betingelserne for behandling af svingdørspatienterne er ganske enkel ikke gode nok.

Med venlig hilsen
Erik Kjærsgaard - speciallæge / Netpsych


Kommentarer, kritik, ros og forslag til: nyhedsbrev@netpsych.dk
Tjek altid: www.netpsych.dk for de seneste nyheder indenfor psykologi og psykiatri.

For at undgå at nyhedsbrevet bliver fanget af dit SPAM filter, tilføj nyhedsbrev@netpsych.dk til dine kontaktpersoner.

Ønsker du ikke længere at modtage NetPsych.dk's nyhedsbrev, kan du afmelde dig her: Netpsychs nyhedsbrev.


«« Tilbage