NetPsych nyhedsbrev d. 10-09-03

Email icon Emne: Religiøse sekter

Religiøse sekter

Nyhedsbrev Netpsych nr. 37 årgang. 3 dato: 10-09-03






Om religiøse sekter




Lige så længe menneskeheden har eksisteret har vi spurgt os selv om livets tre store spørgsmål: Hvor kommer jeg fra?, hvorfor er jeg her? og hvor går jeg hen efter døden?

Al religiøs aktivitet beskæftiger sig grundliggende og indgående med disse spørgsmål. Religionerne har utvivlsom spillet en umådelig rolle i mange menneskers liv. Mange har ofret sig for religionen og har underkastet sig den religiøse tankegang og normsæt for, måske, at få det bedre på den anden side af det jordiske liv. Også i vore dage er der mange der finder trøst i religionens ord og budskab, selvom religionen her i Danmark på den anden side må siges at have en behersket indflydelse. Måske som modsvar på det 21 århundredes lade holdninger til religionernes strenge krav om offer og askese er der opstået en lang række sekter over det meste af verden. Ved en sekt forstås almindeligvis en subkultur af en religiøs retning, hvor der er flere forskellige karakteristika:

For det første ledes en sekt altid af en enkelt person eller en meget lille og lukket gruppe. Lederen er karismatisk i ordets egentlige betydning og kan ved sin karisma dominere et antal tilhængere totalt. Det er ikke ualmindeligt at lederen betegner sig selv som guddommelig eller i det mindste at stå i direkte forbindelse med det guddommelige.

For det andet eksisterer sekten altid som en subkultur i det omliggende samfund. Der er ofte tale om kollektiver, hvor man deler alt, og hvor guruen tager det meste. Kontakt til omverdenen er begrænset på forskellige måder, dette lige fra at der er forbud mod visse kommunikationsmidler til den totale fornægtelse af det omgivende samfund. Det er almindeligt at sekten efter nogen tid søger nyt opholdssted i en fjern del af verden.

For det tredje er der altid et voldsomt krav om donationer til sekten. De økonomiske krav er umættelige. Nye medlemmer skal donere deres formue eller store dele deraf, al arbejde i sekten bruges til opretholdelse af sektens indre struktur, til anskaffelse af fødemidler eller til indsamling af penge. Pengeindsamlingen kan være udnyttelse af arbejdskraft, salg af husflid, religiøse skrifter eller ved direkte at tigge penge.

For det fjerde er sektens ord altid lov. Der er absolut intet til diskussion. Lederen afstikker alle retningslinier for levevilkår, for udlægningen af sektens hellige tekster, det være sig alt fra en alternativ fortolkning af en allerede eksisterende religiøs tekst til sektens egne selvskrevne tekster. Hverdagen bliver gennemreguleret og kontrolleret.

For det femte er der ofte indskrænkninger i seksualiteten. Ofte er mænd og kvinde adskilt, og kønslig omgang er belagt med store indskrænkninger. Sekten vil dog oftest gerne have børn, men kun for at drive sekten videre. Det er bemærkelsesværdigt at sektens ledelse som regel ikke følger denne læresætning men ofte har flere samtidige forhold til flere af sektens medlemmer.

For det sjette er der ofte en indbygget paranoia, hvor sekten kollektivt føler sig udspioneret og forfulgt af det omliggende samfund. Der tages ofte store sikkerhedsforanstaltninger i brug for at sikre sig mod spionage eller udnyttelse, ligesom der investeres store summer i elektronisk udstyr til opsporing af lytteudstyr.

7. sektens ledelse har oftest et privatforbrug og livsstil, der skærer i øjnene mod dens egne ord. Det er almindeligt med overordentlige ekstravagante vaner med eksempelvis mange biler i den absolutte Rolls Royce eller Ferrari klasse. Eksklusive ejerlejligheder på de bedste beliggenheder og lystbåde, der kan rumme et passende antal proselytter.

Slutteligt har jeg grundet arbejdspres først haft stunder til at fremsende dette nyhedsbrev i dag.






Venlig hilsen


Erik Kjærsgaard - speciallæge / Netpsych.




Kommentarer, kritik, ros og forslag til: E-mail: erik@netpsych.dk

NB tjek altid: Netpsych for de seneste nyheder indenfor psykologi og psykiatri.


Ønsker du ikke længere at modtage NetPsych.dk's nyhedsbrev, kan du afmelde dig her: Netpsychs nyhedsbrev.






«« Tilbage