NetPsych nyhedsbrev d. 16. maj 2011

Email icon Emne: Obama versus Osama

Nyhedsbrev Netpsych nr. 20, årgang 11, 16. maj 2011

Obama versus Osama



Jeg har brugt et par uger til at fundere lidt over drabet, likvideringen, henrettelsen eller afskydningen af Osama Bin Laden. Jeg er egentlig ikke helt tilfreds hermed. Jeg er ganske vist demokratisk indstillet og ikke specielt glad for fundamentalistiske idioters om sig gribende tendens til at destabilisere enhver styreform, men selv idioter har krav på retssikkerhed.

Uanset om fundamentalisternes religion er islam, kristendom zen budisme, hindu, asetro eller dyrkelse af havenissen, berettiger det aldrig til tilfældig vold hvad enten det drejer sig om at flyve maskiner ind i høje huse eller vandalisere den lokale kirkegård.

Man siger, at målet kan hellige midlet og at det ikke er heldigt at give terroristen en platform i en retssag, hvor han kan agitere for sine snævert sporede holdninger og vinde nye vrede mænd med fattigdom, AK-47 og passende sprængstoffer til nye ugerninger. Jeg er ikke enig heri. Tænk bare på retssagerne efter 2.de verdenskrig både de kendte i Nürnberg og de mere ukendte i Tokyo, man var heller ikke for lille til at føre en retssag mod Iraks tidligere diktator Saddam Hussein.

Jeg står for demokrati, retfærdighed, professionalisme og næstekærlighed. Enhver mistænkt forbryder har ubetinget ret til en fair retssag hvor det er beviserne der tæller. Ikke tilfældige udtalelser eller mærkelige interview til obskure TV stationer. Kun hvis beviserne holder og hans skyld er bevist udenfor enhver rimelig tvivl, kan der udmøntes en passende straf.

Vi må også her tænke på magthavernes interesse i at holde befolkningerne skræmte og parate til at opgive flere og flere menneskerettigheder for at man derved lettere kan fange tilfældige mulige forbrydere. Myndighederne har her i landet alt for rigelige hænder til overvågning af bevægelser, pengestrømme og personlig færden, til det er trygt.

Jeg vil til enhver tid argumentere for etik, humanisme og beskyttelse af de svage, men det er ikke muligt at få politikerne til at skrive de basale menneskerettigheder ind i vores grundlov. Det vil blive alt for besværligt selv her i landet at levet op til dem fra politisk hold. Det er nødvendigt konstant at holde os skræmte og intimiderede så vi stiltiende accepterer den om sig gribende overvågning.

Konklusionen fra min side må være at selv en engleblid nydeligt renskuret neger bliver godt og grundigt korrumperet af magten, når den først er ham i hænde. Timingen var da også ganske nydeligt med faldende meningsmålinger til at skyde næste valgkamp i USA i gang. Gad vide hvilket land, der bliver den næste front for den næste amerikanske oliekrig.

Med venlig hilsen
Erik Kjærsgaard - speciallæge / Netpsych


Kommentarer, kritik, ros og forslag til: nyhedsbrev@netpsych.dk
Tjek altid: www.netpsych.dk for de seneste nyheder indenfor psykologi og psykiatri.

For at undgå at nyhedsbrevet bliver fanget af dit SPAM filter, tilføj nyhedsbrev@netpsych.dk til dine kontaktpersoner.

Ønsker du ikke længere at modtage NetPsych.dk's nyhedsbrev, kan du afmelde dig her: Netpsychs nyhedsbrev.


«« Tilbage