NetPsych nyhedsbrev d. 13. juni 2011

Email icon Emne: Stemmehøring

Nyhedsbrev Netpsych nr. 24, årgang 11, 13. juni 2011

Stemmehøring

Stemmehøring er et velkendt og skræmmende symptom i udviklingen af den skizofrene psykose. Her er det oftest 3.persons kommenterende stemmer, der hjemsøger patienten. Oversat til dansk er det oftest stemmer, der kommer ude fra kroppen og ofte er der flere, der ivrigt og ofte aggressivt kommenterer patientens gøren og laden.

Det er sjældent at stemmerne kommer som lyn fra en klar himmel. Der er for det meste en form for udvikling, hvor man i begyndelsen kan føre en form for indre dialog, dette udvides til, at der kommer lyd på ens egne tanker og slutteligt mister man kontrollen over ens egne tanker, idet tankerne nu bliver overtaget af anden magt eller persongalleri.

Det må da også påpeges, at nyere forskning har påvist at ”raske” mennesker også kan høre stemmer, det er omkring 3 – 5 % af befolkningen, der har fået denne mulighed uden at udvikle egentlig sindslidelse. De ”raske” stemmehørere adskiller sig fra de syge ved blandt andet ikke at udvikle andre ledsage symptomer, såsom vrangforestillinger, kataton adfærd og de frygtede negative symptomer (tab af social bærekraft). Det er ligeledes hyppigt at disse kan indgå i dialog med deres stemmer der ofte er venlige og ikke kommenterende.

Der eksisterer grupper af stemmehørere, der ivrigt yder selvterapi og jeg var i den forløbne uge til en undervisningssession til en af disse, der havde udspring fra Århus. De var rigtig dygtige til at demonstrere det potentielt invaliderende ved stemmehøring, men haltede rigtig meget i deres dokumentation og teoridannelse. En af deltagerne påstod, at den antipsykotiske medicin på ingen måde virker mod stemmehøring, men beklagede efterfølgende at hans medterapeut en overgang var medicineret så stemmerne blev meget svagere, så hun havde problemer med at høre, hvad der egentligt blev sagt.

Så langt så godt, jeg fik en interesse i at betragte mine patienters symptomer fra en andens synsvinkel og vil antagelig, i det mindste på forsøgsbasis, forsøge at komme i dialog med mine patienters stemmer. Som jeg ofte pragmatisk siger: alt for at patienterne kan få det bedre.

Med venlig hilsen
Erik Kjærsgaard - speciallæge / Netpsych


Kommentarer, kritik, ros og forslag til: nyhedsbrev@netpsych.dk
Tjek altid: www.netpsych.dk for de seneste nyheder indenfor psykologi og psykiatri.

For at undgå at nyhedsbrevet bliver fanget af dit SPAM filter, tilføj nyhedsbrev@netpsych.dk til dine kontaktpersoner.

Ønsker du ikke længere at modtage NetPsych.dk's nyhedsbrev, kan du afmelde dig her: Netpsychs nyhedsbrev.


«« Tilbage