NetPsych nyhedsbrev d. 15. august 2011

Email icon Emne: Exit Seroquel

Nyhedsbrev Netpsych nr. 33, årgang 11, 15. august 2011

Exit Seroquel

”Den eneste årsag til at videnskaben udvikler sig, er at også videnskabsmænd dør.” – Isac Newton

Jeg elsker et godt citat og det er hvad jeg umiddelbart kommer til at tænke på, når jeg kigger tilbage på mine ordinationsmønstre. Hvert 2- 3.de år dukker der et nyt antipsykotikum frem og for ca. 11-12 år siden kom det spritnye antipsykotikum Seroquel®. Der var flere gode egenskaber. Enkelt metabolisering, meget få bivirkninger, god dokumentation etc.

Hvad der var endnu bedre var, at det hurtigt viste sig at være meget alsidigt med kliniske anvendelsesmuligheder indenfor angst og de affektive lidelser. Endnu bedre opdagede jeg under et studiebesøg i Sevilla for 10 år siden, at det ved kokainmisbrugere tilsyneladende bevirkede, at misbrugerne med seroquel i blodet brugte færre penge på deres misbrug.

Jeg indførte derfor seroquel i min kliniske hverdag både på sygehuset og i fængslerne og den lille plante er nu vokset sig stor og livskraftig. Det gik godt, ja faktisk lidt for godt. Når jeg inddrog seroquel fra de patienter der fuppede med medicinen kom der prompte en klagesag og inden for de sidste par år har det mere været regelen at patienter og misbrugere oven i den anden behandling lige får et par hundrede milligram seroquel.

Jeg begyndte at undre mig, for nu fik jeg besked fra patienterne at de kunne sælge seroquel til narkomaner for en skyhøj pris ja faktisk koster seroquel på det sorte marked 4 – 5 gange så meget som heroin, hash, amfetamin og kokain. Det er tid til refleksion og efter en grundig gennemgang af seroquels egenskaber har jeg flere forskellige forklaringer på stoffets popularitet.

For det første metaboliseres seroquel via et enzymsystem der hedder CYP3A4. Der er et lille system som også metaboliserer amfetamin, kokain og morfin. En enkelt forklaring er, at seroquel virker som en prop i vasken, når vaskens indhold er narkotika. Der skal næste ikke nogen narkotika til for at få sig en solid rus og da seroquel har en virkningsvarighed på 8 – 12 timer kan men roligt planlægge hvor længe man som misbruger er ”skæv”

For det andet har seroquel en registreret bivirkning med sløvhed. Da søvnløshed er en meget hyppig ting blandt de indsatte i fængslerne er der altid stor efterspørgsel på sløvende og beroligende medicin. Seroquel kom som endt fra himlen og flere har åbenlyst fortalt, at de sover bedre på seroquel end på konventionel sovemedicin.

Samme effekt er nok også forklaringen på den udbredte anvendelse af seroquel som pn (behovsmedicin) hos indlagte psykiatriske patienter. Når patienterne får seroquel, er der ganske enkelt ro i afdelingen.

Slutteligt er der dog en enkelt god nyhed, brugerne bliver ikke så afhængige af seroquel som af eksempelvis sovemedicin eller benzodiazepiner, det eneste der skete de gange, jeg har fjernet medicinen er, at den ønskede effekt er udeblevet.

Resultat når man googler Seroquel og misbrug – knap 12.000 hits.

Konsekvens? Jeg skruer ned for min ordination af seroquel til et absolut minimum og da slet ikke til misbrugere.
Med venlig hilsen
Erik Kjærsgaard - speciallæge / Netpsych


Kommentarer, kritik, ros og forslag til: nyhedsbrev@netpsych.dk
Tjek altid www.netpsych.dk for de seneste nyheder indenfor psykologi og psykiatri.

For at undgå at nyhedsbrevet bliver fanget af dit SPAM filter, tilføj nyhedsbrev@netpsych.dk til dine kontaktpersoner.

Ønsker du ikke længere at modtage NetPsych.dk's nyhedsbrev, kan du afmelde dig her: Netpsychs nyhedsbrev.


«« Tilbage