NetPsych nyhedsbrev d. 22. august 2011

Email icon Emne: Behandlelig demens

Nyhedsbrev Netpsych nr. 34, årgang 11, 22. august 2011

Behandlelig demens

Der findes flere lidet kendte fuldt behandlelige årsager til demens som man altid bør tænke på ved udredning af demente patienter. Det er altid bedre at kunne kurer sine patienter end at trække beklagende på skuldrene og gå videre til næste patient.

Normaltrykshydrocephalus er en ikke ualmindelig men på den anden side rimelig ukendt årsag til demens. Normaltrykshydrocephalus er populært ”vand i hovedet” men med normal tryk af vandet. Dette i modsætning til den frygtede pædiatriske variant hvor børnene som følge af misdannelser ikke kan få normalt afløb fra hjernens hulrum og derfor udvikler det klassiske solnedgangsblik i kombination med tydelig forstørrelse af hovedet.

Normaltrykshydrocephalus kommer oftest i voksenalderen eller seniet og kan være en følgevirkning af en mindre hjerneblødning eller meningitis mindst 60 % har dog en ukendt årsag. Klinikken er ganske klassisk: tiltagende demens, trippende gang og urininkontinens. Den kan udvikle sig hurtigt eller langsomt.

Normaltrykshydrocephalus kan kureres effektivt med indoperation af en ventil i hjernen.

Ikke erkendt epilepsi kan give udtalte demente symptomer, man skal altid spørge om kernesymptomerne med krampeanfald eller anfald af manglende kontakt, ligesom der skal foretages EEG på vide indikationer. Epilepsi debuterer ofte sent i et demens forløb.

Der er flere neuroinfektioner, der kan simulere demens. Klassikeren er 3.de stadie af syfilis om end uhyre sjælden nu om dage men også HIV infektion kan give demens. Hjerneabscess (byld i hjernen) kan være senfølge af ubehandlet tuberkulose og kan ses hos 1.ste generationsindvandrere.

Hjernetumorer specielt i pandelapperne giver demens og giver ikke altid neurologiske udfald, bestillingen af CT eller MR skanning skal sidde løst på mindste mistanke.

Slutteligt kan vasculitis (betændelse i hjernens blodårer) vise sig med et dementielt billede og er behandlelig med antibiotika.
Med venlig hilsen
Erik Kjærsgaard - speciallæge / Netpsych


Kommentarer, kritik, ros og forslag til: nyhedsbrev@netpsych.dk
Tjek altid www.netpsych.dk for de seneste nyheder indenfor psykologi og psykiatri.

For at undgå at nyhedsbrevet bliver fanget af dit SPAM filter, tilføj nyhedsbrev@netpsych.dk til dine kontaktpersoner.

Ønsker du ikke længere at modtage NetPsych.dk's nyhedsbrev, kan du afmelde dig her: Netpsychs nyhedsbrev.


«« Tilbage