NetPsych nyhedsbrev d. 29. august 2011

Email icon Emne: Dirch

Nyhedsbrev Netpsych nr. 35, årgang 11, 29. august 2011

Dirch

”Dirch” er den ultrakorte filmtitel på den første film om Dirch Passer, der døde næste på dato for 31 år siden. Det er en umulig film at lave med under 2 timer til at beskrive en af landets absolut største og mest geniale komikere, der henrykkede gennem 30 år med udødelige revynumre og genial, gal og tidløs satire. Men den blev nu alligevel ganske god.

Filmen beskriver indgående hvorledes denne store mand med en sart, veg uselvstændig og nærmest med en dependent personlighedsforstyrrelse og ledsagende trang til ekshibitionisme (i sig selv en usædvanlig psykiatrisk kombination) over årene med tiltagende alkoholmisbrug og misbrug af sin egen arbejdsindsats langsomt men sikkert sled sig selv op.

En anden af landets store revystjerner fra det forrige århundrede bemærkede i anden sammenhæng, at: ”Tragikeren vil være komiker, komikeren vil være tragiker og Jens Otto Kragh vil være politiker.” Når dette overførers til tilfældet Dirch havde han rent faktisk ambition til at ville være karakterskuespiller, men den eneste gang han fik muligheden som den retarderede hovedfigur i ”Mus og mænd” var han allerede så godt og grundigt stemplet som komiker, at han blev grint ud af scenen og forestillingen blev taget ned efter ganske få opførsler. En ting man i denne sammenhæng havde glemt i filmen (eller også ville det tage for lang tid at dokumentere) var, et en journalist havde inviteret en samling retarderede med til premieren og deres konstante skralderlatter ødelagde forestillingen.

I stedet ser vi så Dirch perfektionere sin komik, men frem til sin partner Keld Pedersens død med den uhyggelige ballast, at Keld Pedersen selv foragtede deres metier. Dette bevirkede i sagens natur at der måtte flugtveje til for at se sig selv i spejlet; så ind kom alkohol, øl, cigaretter og en malmstrøm af lettere kvinder, der søgte selv at få en flig af berømmelsen ved at gnubbe sig op ad de kendte.

Historien om komikeren blev en tragedie og kun 54 år gammel dejsede han om på scenen i Tivoli og døde af hjertestop. Hans komik vil blive stående lige så længe der er celluloid og andre lagringsmedier om end sproget og tonaliteten som ”fremskridtet” udvikler sig langsom men sikkert vil forælde flere og flere pointer.

Har du lyst til et par timers flugt fra den daglige trædemølle med en yoyo mellem tragik og komik, genialitet og misbrug, hjertevarme og kynisme – tja så kan du roligt investere dem i ”Dirch”.


Med venlig hilsen
Erik Kjærsgaard - speciallæge / Netpsych


Kommentarer, kritik, ros og forslag til: nyhedsbrev@netpsych.dk
Tjek altid www.netpsych.dk for de seneste nyheder indenfor psykologi og psykiatri.

For at undgå at nyhedsbrevet bliver fanget af dit SPAM filter, tilføj nyhedsbrev@netpsych.dk til dine kontaktpersoner.

Ønsker du ikke længere at modtage NetPsych.dk's nyhedsbrev, kan du afmelde dig her: Netpsychs nyhedsbrev.


«« Tilbage