NetPsych nyhedsbrev d. 10. oktober 2011

Email icon Emne: ADHD kritiske bemærkninger

Nyhedsbrev Netpsych nr. 41, årgang 11, 10. oktober 2011

ADHD kritiske bemærkninger

ADHD en kritisk tilgang.

Jeg er ganske på det rene, at der eksisterer en dårligt defineret tilstand med navnet ADHD, men jeg må også lytte til kritiker, der hævder, at der er massive økonomiske interesse i at betagne lidt vilde drenge som syge og medicinkrævende. Jeg har taget udspring i et debatindlæg i Politiken fra den sidste uge, som kan læses her:

http://politiken.dk/debat/ECE1415351/psykolog-kommuner-og-medicinalindustri-misbruger-adhd-diagnosen/

Hovedsynspunktet fra psykolog Anne Mette Nielsen er, at diagnosen er så vagt formuleret, at flere forskellige undersøgere uvægerligt vil diagnosticere tilstanden forskelligt, nogle som ADHD, nogle som gennemgribende tilknytningsforstyrrelse andre som udviklingsforstyrrelse og endnu et hold som havende en adfærdsforstyrrelse. Når man ser de diagnostiske krav til de forskellige diagnoser er der endog meget store sammenfald af symptomer.

Et andet synspunkt er, at industrien har et marked for centralstimulerende medicin som den tjener tykt på og angiveligt undertrykker kritiske artikler om netop centralstimulerende medicin med trusler om at tilbagetrække annoncekroner. Dette synspunkt anser jeg dog som tangerende det latterlige. Jeg mindes ikke at have set et eneste videnskabelige tidsskrift, der er blevet sagsøgt af et forskerteam for at hindre den frie forskning. På den anden side er der da så absolut et regulært marked og – en mulighed for at tjene en mønt eller to.

Et tredje synspunkt er, at skolerne og kommunerne har interesse i at sygeliggøre de forstyrrede drenge, så de kan komme ud af klasserne og over til specialundervisning, hvilket er en regional og ikke en kommunal opgave. Forældrene får med denne udlægning mulighed for økonomisk støtte og bistand til deres vanartede børn.

Man skal altid forsøget at yde sit bedste og anskue tingene nuanceret og det er da muligt at tidens mode diagnose ADHD om føje år bliver bedre afgrænset og beskrevet, jeg vil her slutte med en ferieoplevelse jeg havde sidste år.

Det var omkring en swimmingpool i det Tyrkiske hvor min mindste søn havde fået en oppustelig badedims, som han plaskede lystigt med i børnepølen. Ind fra højre kom en 7 år gammel dreng styrtende. Han ville tage badedyret fra min søn, og da det ikke kunne lade sig gøre bed han hul i badedyret hvorefter han fandt sig et nemmere offer og tog et badedyr fra en lille pige. Herefter tog han ca. 50 ture i vandruchebanen, løb tyve gange rund om pølen og sluttede af med at gynge voldsomt i en 15 minutters tid. Han lagde sig ud med alle, der kom i nærheden. Jeg tog bestik af situationen, hvor hans forældre i mellemtiden havde købt et nyt badedyr til min dreng og glatter ud overfor de andre. Jeg købte et par øl og fik en snak med hans forældre. Det viste sig, at han siden 3 måneders alderen havde været meget forskellig fra sine søskende. Han kunne ikke ligge stille på puslebordet, var konstant i aktivitet og da han fik sprog, kunne han ikke høre efter. Han var i medicinsk behandling, men forældrene havde på ferien forsøgt, om det fortsat var nødvendigt med medicin – det var det. Det var ikke omsorgssvigt, tilknytningsforstyrrelse eller adfærdsmæssig forstyrrelse, det var ADHD.

Med ønske om en god uge til alle og en oplysning om manglende nyhedsbrev i uge 42, det er ferieramt.
Med venlig hilsen
Erik Kjærsgaard - speciallæge / Netpsych


Kommentarer, kritik, ros og forslag til: nyhedsbrev@netpsych.dk
Tjek altid www.netpsych.dk for de seneste nyheder indenfor psykologi og psykiatri.

For at undgå at nyhedsbrevet bliver fanget af dit SPAM filter, tilføj nyhedsbrev@netpsych.dk til dine kontaktpersoner.

Ønsker du ikke længere at modtage NetPsych.dk's nyhedsbrev, kan du afmelde dig her: Netpsychs nyhedsbrev.


«« Tilbage