NetPsych nyhedsbrev d. 24. oktober 2011

Email icon Emne: Demens og Gadaffi

Nyhedsbrev Netpsych nr. 43, årgang 11, 24. oktober 2011

Demens og Gadaffi



Da det trods alt skulle være et nyhedsbrev med hovedvægt på psykiatri vil jeg indledningsvis omtale en ny undersøgelse der netop er offentliggjort i det anerkendte tidsskrift ”Lancet”. Baggrunden er den omsiggribende ukritiske brug af ”lykkepiller” også til ældre, ja faktisk anvender over 40 % af beboerne på landets plejehjem antidepressiv medicin. Men demens er nu engang ikke det same som depression om end der kan være sammenfaldende symptomer.

Konceptet var klar tre grupper randomiserede demente med depressive symptomer fin enten sertraleín®, mirtazapin® eller placebo og efter tre måneders behandling af i alt 326 patienter var resultaterne ganske entydige. Der var ingen forskel på de depressive symptomer de tre grupper imellem, men de aktivt behandlede havde over 40 % bivirkninger modsvarende 25 % med bivirkninger i placebogruppen. Resultater er sjældent klart. Man skal kritisk overveje den fortsatte indikation for antidepressiv behandling i de seniore årgange. Undersøgelsen kan læses i sagens natur på engelst i Lancet 211 378 (9789) 403-411.

Herefter Gadaffi. Despoten er død ingen tvivl om det berettigede heri. Han var så absolut en af verdens værste banditter.

Men

Jeg savner en retssag, det kunne være rigtig dejligt at høre hvorledes han havde støttet terrorgrupper omkring i verden med våben og penge. Det ville være rart at høre hans argumenter for tilfældig terror og systematisk undertrykkelse af sin egen befolkning. Det ville være dejligt at høre hans kommentar til rygterne om ”specialbehandling” af vrangvillige terrorrister pågrebet i vesten for herefter at blive tortureret i hans fængsler. Det ville være dejligt hvis han kunne redegøre for de summer han har bestukket vestlige politikere og embedsmænd med.

Nu er han bekvemt død og borte og de mange ubesvarede spørgsmål hænger i luften som med Osama Bin Laden, Mubarak, Pinochet Caucesco og de andre bekvemt aflivede despoter. Det eneste der adskiller dette dødsfald fra de andre (Mubarak lever vist nok endnu) er den manglende finger på aftrækkeren fra vores side.



Med venlig hilsen
Erik Kjærsgaard - speciallæge / Netpsych


Kommentarer, kritik, ros og forslag til: nyhedsbrev@netpsych.dk
Tjek altid www.netpsych.dk for de seneste nyheder indenfor psykologi og psykiatri.

For at undgå at nyhedsbrevet bliver fanget af dit SPAM filter, tilføj nyhedsbrev@netpsych.dk til dine kontaktpersoner.

Ønsker du ikke længere at modtage NetPsych.dk's nyhedsbrev, kan du afmelde dig her: Netpsychs nyhedsbrev.


«« Tilbage