NetPsych nyhedsbrev d. 19. december 2011

Email icon Emne: Velfærdsstatens endeligt

Nyhedsbrev Netpsych nr. 52, årgang 11, 19. december 2011

Velfærdsstatens endeligt

Velfærdsstatens endeligt er efter min vurdering ganske nær. Der er flere grunde hertil og jeg vil i dette nyhedsbrev argumentere for mine synspunkter. Vi befinder os på samme niveau som det klassiske Rom gjorde ganske få år før det kollapsede, Problemet er som i så mange andre kulturer antallet af offentligt ansatte. Der er offentligt ansatte i hobetal til at styre, regere, behandle og kontrollere en svindende befolkning, der har et ærligt arbejde.

Stille og roligt, år for år vokser den offentlige sektor og på trods af endeløse nedskæringer formerer den sig så der hvert eneste år er flere offentlige ansatte. Hertil kommer at vi her i 2010 krydsede den en magisk 50 % grænse, der er nu over 50 % af den danske befolkning, der udelukkende er på passiv overførselsindkomst, altså pensionisterne, førtidspensionisterne, kontanthjælp modtagerne, sygedagpengemodtagerne og de studerende på SU. Dertil kommer et meget stort antal personer der er offentligt ansatte. Lægerne, politiet, hele plejesektoren etc. Etc.

Den offentlige sektor formerer sig år for år. Hver gang der vedtages en ny type hjælp til en marginal gruppe, skal der være et kontrolapparat til at følge med og hver gang, der sker en større ændring bliver der nedsat en styregruppe, der følger med. Der skal være kvalitetssikring, kontrol, eftersyn og harmonisering overalt og det tager de ansatte sig dygtigt betalt for.

I min private virksomhed skal jeg således holde medarbejder udviklingssamtale med de ansatte. At det er en enkeltmandsvirksomhed er underordnet, ”Odrnung muss sein”, jeg holder samtalen med mig selv. Min fortvivlede sjællandske kollega har på sit arbejde fået ansat først en så to og nu er de oppe på tre medarbejdere der ikke laver andet end rent bureaukrati. Der lægges blandt andet vægt på, at systemet skal følge de gældende regler. Bureaukraten skal altså loyalt overholde reglerne, selvom reglerne måske ikke er perfekte. Til gengæld vokser bureaukratens embedsværk stille og roligt og ubønhørligt som en cancersvulst, der først stopper væksten, når patienten er død


Det må være logik for perlehøns, at denne udvikling er direkte negativ, men der sker intet for at bremse den. Når flertallet lever af offentligt hjælp vil de selvsamme offentligt ansatte naturligvis stemme på de partier, der lover yderligere hjælp. Dette er utrolig godt dokumenteret med den økonomiske uro i Sydeuropa. I Grækenland blev der eksempelvist pålagt hver husstand, der havde en svømmepøl en skat, men det var op til folk selv om de ville betale skatten, resultatet blev et forsvindende lille antal personer der betalte skatten og det er klart for alle, der følger lidt med i pressen, at der nu er endog meget alvorlige problemer i det græske.

Kontanthjælpen er nu så ekstravagant, at det for de fleste familier er det mere attraktivt at være på kontanthjælp frem for at arbejde. To voksne med 2 små børn indhøster omkring 26.000 kr. om måneden. Hvilken ufaglært eller SOSU arbejder kan matche dette ??? Jeg må her anføre, at jeg som højt uddannet speciallæge med et koloenormt ansvar (efter skat) hver måned tjener ca. 33.000.

Slutteligt er underskuddet på finansloven svimlende nær ved et underskud på 100.000.000.000, og det er selv i min økonomi et pænt beløb. Vi tager dette underskud næste år på klods, men hvor mange år kan det blive ved? Hvis der eksisterer et politisk flertal, der tænker længere end næste genvalg, bør de nøje overveje om ikke nogle af luksustilskuddene burde reguleres en kende. Selv i Italien får de studerende ingen SU, de får uddannelsen gratis, men det første år efter endt uddannelse skal de til gengæld arbejde gratis. Her i landet har vi fortsat rigtig mange overflødige udgifter og ulogiske skattefradrag, en kort række:

Et inderligt overflødigt luftvåben (fraset redningshelikopterne) en ubrugelig flåde (fraset kongeskibet) og med den aktuelle sikkerhedsrisiko en alt for stort hær. Vi kunne også tænke på SU, nedskrive sygedagpengene og førtidspensionerne til kontanthjælps niveau – optimalt sænke skatten til dem der kan, vil og gider arbejde. Vi kunne overveje børnechecken, boligsikringen og pensionisternes varmehjælp, afskaffe rentefradraget, fradraget for fagforeningen og transportfradraget. Det er vel bedre at gøre det selv i tide, inden udlandet ikke vil låne os pengene til det mere.





Med venlig hilsen
Erik Kjærsgaard - speciallæge / Netpsych


Kommentarer, kritik, ros og forslag til: nyhedsbrev@netpsych.dk
Tjek altid www.netpsych.dk for de seneste nyheder indenfor psykologi og psykiatri.

For at undgå at nyhedsbrevet bliver fanget af dit SPAM filter, tilføj nyhedsbrev@netpsych.dk til dine kontaktpersoner.

Ønsker du ikke længere at modtage NetPsych.dk's nyhedsbrev, kan du afmelde dig her: Netpsychs nyhedsbrev.


«« Tilbage