NetPsych nyhedsbrev d. 29. januar 2012

Email icon Emne: Tobak og medicinindtag

Nyhedsbrev Netpsych nr. 5, årgang 12, 29. januar 2012

Tobak og medicinindtag

Tobak og psykose hører sammen. Alle, ja stort set alle psykotiske patienter ryger, idet den antipsykotiske medicin puffer voldsomt til dopamin balancen og da dopamin er hjernes interne belønningssystem, vil patienterne da i sagens natur gøre alt, hvad de kan for at få genoprettet denne balance. Den enkleste måde er at sætte et tobaksforbrug på til 20 – 40 cigaretter dagligt.

Det er en historie som alle i psykiatrien kender, både brugere og ansatte som pårørende. Det er også velkendt, at de psykiatriske sygeplejersker selv har et slet skjult misbrug af tobak. Alle de afdelingen jeg kender flyder med tusinde af cigaretskod ved alle vinduer og døre, på trods af et officielt rygeforbud. Hverken plejepersonalet eller patienterne opnår gavnlige effekter heraf og begge grupper har da også en pæn overdødelighed.

Der er enkelte patienter der indset at tobakken ikke er den sundeste vane hverken på den lange eller korte bane og når de endelig erkender, at der her i Danmark dør over 12-13.000 mennesker om året af røg relaterede sygdomme, sker det, at selv en psykotisk klient prøver at stoppe. Det er desværre ikke altid at plejepersonalet synes, at det er en god ide og mange får det tumpede råd om at vente til de får det lidt bedre.

Nu er det engang slut med evig lydighed overfor behandlerne og enkelte patienter får sig kæmpet igennem abstinenserne enten selv eller hjulpet af den kommunale rygestop koordinator. Det er nu at der kommer problemer.

Husk at patienterne øgede eller debuterede med tobakken for at modvirke medicinens effekt og bivirkning, når patienter så fjerner ”modgiften” mod medicinen vil de uvægerligt blive svært overdoserede. De der stopper med rygning og samtidig får medicin mod psykose, skal have deres antipsykotiske medicin reduceret med 30 – 50 %, ellers vil de få svære bivirkninger.

Ganske elementært og ganske ukendt.

NB nyhedsbrevet udsendes antagelig fremadrettet sidst på søndagen, idet mandage er yderst belastede, da der skal ryddes op efter at vagthavende (og sygeplejerskerne) har danset på bordet mens jeg har holdt weekend





Med venlig hilsen
Erik Kjærsgaard - speciallæge / Netpsych


Kommentarer, kritik, ros og forslag til: nyhedsbrev@netpsych.dk
Tjek altid www.netpsych.dk for de seneste nyheder indenfor psykologi og psykiatri.

For at undgå at nyhedsbrevet bliver fanget af dit SPAM filter, tilføj nyhedsbrev@netpsych.dk til dine kontaktpersoner.

Ønsker du ikke længere at modtage NetPsych.dk's nyhedsbrev, kan du afmelde dig her: Netpsychs nyhedsbrev.


«« Tilbage