NetPsych nyhedsbrev d. 5. marts 2012

Email icon Emne: Lillydage 2012

Nyhedsbrev Netpsych nr. 19, årgang 12, 5. marts 2012

Lillydage 2012

I sidste uge var det atter tid til ”Lilly dage”, hvor medicinalgiganten Lilly havde inviteret til kongres. Det kan fra tid til anden være godt at få sin viden opdateret og som ansvarlig speciallæge er det mig magtpåliggende at kunne tilbyde mine patienter den bedste behandling inspireret af de nyeste forskningsresultater og teorier. Der var fire forskellige og interessante foredrag og forskellige workshops og jeg vil her fokusere på foredragene.

Montejo fra Spanien underviste i bivirkningerne ved de antidepressive mediciner. Det er stort set ukendt, at mellem 18 og 40 % af de depressive patienter har svære seksuelle problemer. De fortæller det først nødtvungent, når de bliver spurgt. Den seksuelle drive er meget kompliceret og omfatter flere af netop de transmittersubstanser og receptorer, der både er lidende ved depression og til dels blokeres af netop den antidepressive medicin. Af flere forskellige behandlingsmuligheder anbefales stimulanser som eks. Viagra®, der dog kun virker hos drenge, ”drug hollyday” i weekenden eller skift tril præparater med ”low sex influenze”. Han anbefalede her agomegalin (produceres af et konkurrerende selskab). De skizofrene har lignende problemer specielt de, der modtager medicin der forstyrrer prolactin balancen.

McAllister-Williams fra England talte om smerter ved depression, et noget ukendt felt, men smerter er alvorligere og værre end den ellers kendte medfølgende angst ved depression. Han illustrerede det med et brev fra en af sine kolleger, der omtalte sine depressive smerter som værre end da han passede sin cancersyge kone op til hendes død. Godt humør hæver smertetærsklen, mens depression sænker den. Kroniske smerter er klart relateret til depression og det er da også ganske velkendt at smerteklinikker bruger antidepressiv medicin af TCA klassen til smertebehandling. Omkring 65 % af de kronisk depressive har kroniske smerter. Smerte depressive har over dobbelt så mange sygedage som andre depressive og ved SPEC skanning er der tydeligt forskel på de områder i hjernen der er lidende. Smerter ved depression er en forvarsel for en dårlig prognose. Bedste medicinske behandling er optitrering af præparatet amitriptylin® til 105mg dgl.

Tihonen fra Finland underviste om depot versus almindelig tabletbehandling. Finland har sammen med Danmark og Sverige verdens mest overvågede befolkning og ved en kompliceret registersamkøring kunne han vise at depotbehandling bevirker 60 % færre indlæggelsesdage end ved tabletter. Han kunne også vist at kun 60 % af de skizofrene indløser en recept efter udskrivning, der er nok lidt psykoedukation der mangler her. Behandling af skizofreni med ethvert præparat sænker dødeligheden markant. Det er ikke ualmindeligt med brug af flere præparater samtidig, men det er ikke anbefalelsesværdigt. På den anden side øger den såkaldte polyfarmaci ikke dødeligheden i hans undersøgelse. Det er direkte imod sundhedsstyrelsens danske udlægning, hvor polyfarmaci skalundgås. Specielt sænker samtidig brug af antidepressiva selvmordsrisikoen mens brug af benzodiazepiner øger dødeligheden med over 100 % og det er ikke de første dage af denne behandling, overdødeligheden sætter ind efter 2 – 3 måneders (mis)behandling. Han kunne også vise at ved behandling med leponex® kan denne behandling forstærke effekten med tillæg af Lamotrigen® et almindeligt middel mod epilepsi. Han rundede af med en refleksion om af kosttilskud med omega-3 kunne forhindre skizofreni, men tiden tillod ikke en dokumentation af denne påstand (den burde han ikke være kommet med, hvis du ikke kan bakke dine anbefalinger op med dobbelt blindede kontrollerede undersøgelser har du kun holdninger og ikke videnskabeligt belæg derfor).

Sidste foredrag var Engberg fra Sverige, der som professor i farmakologi forsøgte at forbinde skizofren udvikling med infektion i centralnervesystemet. Der er mange kandidat mikroorganismer og få gode undersøgelser. Det er dog ny viden at hjernens gliaceller, der tidligere blev anset som simple støtteceller spiller en vigtig rolle i hjernens imunsystem og det magiske substrat hedder på dansk ”KYRURENINSYRE” (Det kan næppe googles endnu) Det havde jeg aldrig hørt om før, men det synes muligt, at der fremadrettet er en ny terapeutisk tilgang. Foredraget var meget teknisk og indviklet, så jeg er fortsat forvirret men nu på et højere niveau.

Et nyt og originalt indlæg var invitation fra Lilly til de sundheds ordførende politikere fra folketinget. De blev grundigt grillet af forsamlingen og efterlod et indtryk af, at partierne overlader sundhedsområdet til de yngste og mest uerfarne. Det var så beskæmmende, at jeg gik direkte på hovedet i seng efterfølgende.(efteren whiskyr shus med dobbelt væge)

Når dette er skrevet tænker jeg på to dage med gode indspirende foredrag og workshops og en dejlig aften sammen med gode kolleger indtil politikerne ødelagde den gode stemning. Tak til Lilly for invitationen.


Med venlig hilsen
Erik Kjærsgaard - speciallæge / Netpsych


Kommentarer, kritik, ros og forslag til: nyhedsbrev@netpsych.dk
Tjek altid www.netpsych.dk for de seneste nyheder indenfor psykologi og psykiatri.

For at undgå at nyhedsbrevet bliver fanget af dit SPAM filter, tilføj nyhedsbrev@netpsych.dk til dine kontaktpersoner.

Ønsker du ikke længere at modtage NetPsych.dk's nyhedsbrev, kan du afmelde dig her: Netpsychs nyhedsbrev.


«« Tilbage