NetPsych nyhedsbrev d. 20-10-03

Email icon Emne: Vanedannende lykkepiller

Vanedannende lykkepiller

Nyhedsbrev Netpsych nr. 43 årgang. 3 dato: 20-10-03







åØååØå

Vanedannende lykkepiller



Det er fra tid til anden en nem opgave at forfatte et nyhedsbrev. Denne uge er eksempel herpå. Baggrunden er ganske tragisk, med de mange mennesker der føler sig afhængige af antidepressiv medicin, og første afsnit er da også "sakset" fra DR´s hjemmeside.
Fem danskere anklager firmaet bag den antidepressive medicin seroxat, for at have fortiet at medicinen virker vanedannende. Vi vil have producenten til at sige sandheden, det er det primære. Men de skal også betale erstatning for de år af vores liv, som de har ødelagt. Producenten har som en pusher gjort os afhængige af deres medicin, hvilket de hver dag tjener penge på, siger en af kvinderne bag sagsanlægget, den 29-årige Katrine Vissing til Berlingske Tidende. På sjette år er hun afhængig af Seroxat, og i dag er hun førtidspensionist. Sidste år tog 27.000 danskere pillen enten som Seroxat eller som kopimedicin........Psykiateren Dr. David Healy fra Wales University har som den eneste uvildige haft adgang til GlaxoSmithKlines forsøgsresultater. De afslørede, at 85 pct. af forsøgspersonerne havde svært ved at stoppe med pillerne, hvilket producenten har hemmeligholdt for forbrugerne. Pillerne kan gøre dig selvdestruktiv, de kan kaste dig ud i en tilstand af mentalt kaos, og selv om de er den rigtige pille for dig, så kan de efterlade dig som afhængig, siger psykiateren til avisen. Lægemiddelstyrelsen ind i sagen
I samarbejde med kolleger i andre europæiske lande gransker den danske Lægemiddelstyrelse for tiden lykkepillerne med henblik på officielt at betegne dem som afhængighedsskabende. For mange er det svært at holde op, når de har brugt lykkepiller i lang tid, siger chefen for Lægemiddelstyrelsens godkendelsesafdeling, Per Helboe.
Heroverfor står den officielle beskrivelse af vanskeligheder med medicinen "sakset fra" lægemiddelkataloget, og oversat til forståeligt dansk.
Seponeringssymptomer (vanskeligheder med at fjerne medicinen) ved anvendelse af stofferne er beskrevet. Seponeringssymptomerne opstår oftest 3-4 dage efter seponering varierende fra 1 døgn til 2 uger med en varighed fra få dage til flere uger. Seponeringssymptomerne kan inddeles i "somatiske" og "psykologiske symptomer". De "somatiske symptomer" omhandler svimmelhed, ...kvalme, opkastninger, influenzalignende symptomer (træthed, myalgi, kulderystelser), sensoriske (følemæssige) forstyrrelser (søvnløshed, livlige drømme, mareridt). De "psykologiske symptomer" omfatter angst, agitation, grådlabilitet, irritabilitet, overaktivitet, koncentrations- og hukommelsesproblemer, nedsat stemningsleje, konfusion og depersonaliationssymptomer. Kramper kan også forekomme. Hos nogle få nyfødte, hvor mødrene har været i SSRI-behandling frem til fødslen, er der beskrevet symptomer, der er forenelige med en seponeringsreaktion: takykardi, takypnø, irritabilitet, rysteture, feber, anoreksi, utilpashed, letargi, "truende" kramper. Den faktiske hyppighed af symptomet er vanskelig at bedømme, og det er ikke muligt at udtale sig om eventuelle forskelle mellem præparaterne. Det er vigtigt at understrege, at ifølge international terminologi drejer det sig om "withdrawal reaction", seponeringssymptomer, og at der ikke synes at være tale om egentlig afhængighed, "drug dependence". På baggrund af den usikkerhed, der råder i forbindelse med forekomsten af seponeringssyndromet, kan det tilrådes, at seponeringsfasen bør foregå over 1-2 uger. Anvendelse af disse præparater til gravide i sidste trimester må nøje overvejes, og seponering bør ske før fødselsterminen.
Ud fra disse data kan det til enhver tid forudses, at der kan være vanskeligheder med at fjerne den antidepressive medicin. Det har været kendt i flere år. Der foreligger ikke oplysninger om regylær fysisk afhængighed som ved eksempelvis benzodiazepiner.







Venlig hilsen


Erik Kjærsgaard - speciallæge / Netpsych.




Kommentarer, kritik, ros og forslag til: E-mail: erik@netpsych.dk

NB tjek altid: Netpsych for de seneste nyheder indenfor psykologi og psykiatri.


Ønsker du ikke længere at modtage NetPsych.dk's nyhedsbrev, kan du afmelde dig her: Netpsychs nyhedsbrev.






«« Tilbage