NetPsych nyhedsbrev d. 4. juni 2012

Email icon Emne: Polyfarmaci

Nyhedsbrev Netpsych nr. 23, årgang 12, 4. juni 2012

Polyfarmaci

En spritny undersøgelse i Archives of General Psychiatry viser at antidepressive lægemidler ser ud til at nedsætte dødeligheden, især som selvmord, blandt patienter med skizofreni. Studiet fulgte godt 2.500 finske skizofrenipatienter i gennemsnit fire år fra dagen for hospitalsindlæggelse, og sammenholdt deres lægemiddelindtag med dødelighedsrisikoen for hvert lægemiddel. 160 personer døde i studiet, hvoraf 35 begik selvmord, mens hjerte-kar-sygdom var den næstmest udbredte dødsårsag.

I den periode, hvor patienterne tog antidepressiv medicin, faldt deres dødelighedsrisiko med op til 43 pct. i forhold til de perioder, hvor lægemidlerne ikke blev taget. Antipsykotiske lægemidler havde ingen effekt på dødelighedsrisikoen, hvis patienterne var på flere lægemidler samtidig.
Formodningen har ellers været, at det var farligt at behandle skizofreni med mere end et antipsykotisk lægemiddel ad gangen. Dog er en flerstrenget behandling også forbundet med flere bivirkninger, såsom vægtstigning, så anbefalingen fra bl.a. Sundhedsstyrelsen er stadig at holde igen med at ordinere for mange lægemidler.

Ved indtag af benzodiazepiner, løb patienterne en 91 pct. større risiko for en for tidlig død i forhold til de perioder, hvor lægemidlet ikke blev taget. Dødsårsagen var typisk selvmord, og risikoen var størst, når benzodiazepiner blev taget i perioder på mere end fire uger. Skræmmende, men velkendt langtidsbivirkningerne af benzodiazepiner er netop angst og depression. Benzodiazepiner bør kun gives som svar på et midlertidigt akut anfald af angst og indtaget bør ikke strække sig over fire uger, anbefaler både dette studie og Sundhedsstyrelsen.
Studiet kan læses på højniveau engelsk i:

Archives of General Psychiatry 2012; 69: 476–483: Polypharmacy With Antipsychotics, Antidepressants, or Benzodiazepines and Mortality in Schizophrenia



Med venlig hilsen
Erik Kjærsgaard - speciallæge / Netpsych


Kommentarer, kritik, ros og forslag til: nyhedsbrev@netpsych.dk
Tjek altid www.netpsych.dk for de seneste nyheder indenfor psykologi og psykiatri.

For at undgå at nyhedsbrevet bliver fanget af dit SPAM filter, tilføj nyhedsbrev@netpsych.dk til dine kontaktpersoner.

Ønsker du ikke længere at modtage NetPsych.dk's nyhedsbrev, kan du afmelde dig her: Netpsychs nyhedsbrev.


«« Tilbage