NetPsych nyhedsbrev d. 18. juni 2012

Email icon Emne: Bøffet

Nyhedsbrev Netpsych nr. 25, årgang 12, 18. juni 2012

Bøffet

Jeg har i efterhånden 18 år haft et udfordrende job som arresthuslæge og det har været 18 meget udfordrende og spændende år. Alle indsatte har en dagsorden og den omfatter gene en solid samling medicin gerne af beroligende type. Der er specielt et præparat Rivotril®, der er efterspurgt, dels giver det en dejlig sløvhed og ro, dels er det utroligt let at sælge til andre idet pillen er så karakteristisk, at de omtales som ”Kryds-tabletter”.

På det sorte marked koster de almindeligvis en 20 kr. men de er noget dyrere i fængslerne idet forsyningen her er en del vanskeligere. Det er således lige til højrebenet at fremføre ønske om Rivotril® ved den ugentlige lægefremstilling vel vidende at Rivotrils eneste indikationer er en speciel type epilepsi og en speciel undertype af spasticitet.

Der er desværre meget almindeligt blandt skruppelløse kolleger, at ordinere rivotril® efter begæring uden undersøgelser og jeg sender mindst en gang om måneden et brev til den lokale embedslæge om lemfældig ordination af beroligende medicin.

Når jeg modtager en ”ægte” epileptiker er det således rutinen at undersøge om indikationsområdet er korrekt. Jeg plejer gerne at sige, at hvis jeg ikke har en klagesag om måneden er jeg for blød og hvis jeg ikke bliver bøffet en gang om ugen er jeg for hård.

Den aktuelle bøf er en klassiker i min hverdag. En misbruger har epilepsi og da han både fik medicinen i et statsfængsel og et arresthus hvor den lokale læge har samme holdning som jeg, fik jeg ikke undersøgt sagen grundigt nok. Jeg videreførte blot ordinationen lige indtil misbrugeren blev for overmodig og hævde at han med sin specielle type epilepsi rettelig skulle have den dobbelte dosis. Nu var min mistanke om snyd vakt og da jeg fik tilladelse til at undersøge situationen viste det sig ganske rigtigt, at han havde været udredt på to forskellige neurologiske afdelinger.

På den første afdeling nåede han kun til forundersøgelse inden udredningen blev stoppet, han tog ganske enkelt alt for mange stoffet til det klinisk kunne være andet end abstinenskramper. På den anden afdeling nåede han gennem det samlede undersøgelsesprogram med samme konklusion: krampeanfald udløst af misbrug.

Klienten blev lidt oprevet, men der er ikke andet at gøre end at foretaget en langsom nedtrapning af rivotril®



Med venlig hilsen
Erik Kjærsgaard - speciallæge / Netpsych


Kommentarer, kritik, ros og forslag til: nyhedsbrev@netpsych.dk
Tjek altid www.netpsych.dk for de seneste nyheder indenfor psykologi og psykiatri.

For at undgå at nyhedsbrevet bliver fanget af dit SPAM filter, tilføj nyhedsbrev@netpsych.dk til dine kontaktpersoner.

Ønsker du ikke længere at modtage NetPsych.dk's nyhedsbrev, kan du afmelde dig her: Netpsychs nyhedsbrev.


«« Tilbage