NetPsych nyhedsbrev d. 13. august 2012

Email icon Emne: Miltbrand

Nyhedsbrev Netpsych nr. 33, årgang 12, 13. august 2012

Miltbrand

Det er farligt at være stofmisbruger, der er mange ledsagende sygdomme og sidste skud er direkte livsfarlig. Det drejer sig om anthrax, bedre kendt som miltbrand.

Der er fra juni registreret 5 tilfælde af anthrax hos i.v. heroinmisbrugere i EU: tre tilfælde i Tyskland, et tilfælde i Danmark og et tilfælde i Frankrig. En af de tyske patienter samt den danske patient er døde. I 2009/2010 var et lignende udbrud med flest tilfælde i Skotland.

Der er ikke mistanke om terror, og det drejer sig ikke om den form for milt-brandbakterier, der blev påvist i ”pulverbreve” i USA i 2001.

Aktuelle miltbrandbakterier (Bacillus anthracis) stammer fra en naturlig kilde og har muligvis sammenhæng med det tidligere udbrud. Hvorvidt det er selve heroinet eller tilsætningsstoffer, der er forurenet med miltbrandsporer vides ikke. Det er dog sandsynligt, at det stammer fra benmel, der ofte anvendes til at fortynde den rene heroin til mere brugervenlige koncentrationer.

Risiko for smitte mellem mennesker er ekstremt ved en aktuelle variant lille og anthrax udgør ikke en risiko for den almindelige befolkning. Derimod kan der forekomme nye tilfælde blandt i.v. stofmisbrugere også i Danmark.

Ved mistanke om anthrax

Sundhedspersonalet skal være opmærksomme på sygdommen, hvis stofmisbrugere henvender sig med hudinfektion eller andre symptomer forenelige med anthrax. Anthrax kan behandles med antibiotika.

Symptomerne har for de fleste af tidligere og nuværende tilfælde i starten været hævelse og sårdannelse omkring det sted på huden, hvor heroinen er blevet indsprøjtet, såkaldt kutan anthrax. Et sår, der skyldes anthrax, kan være sort (eschar), men ikke nødvendigvis. Enkelte patienter har ikke haft symptomer fra huden, men har haft vejrtrækningsbesvær og symptomer på meningitis, og man har i disse tilfælde mistanke om, at smitten er sket i forbindelse med snifning af heroin, såkaldt inhalationsanthrax.

Ved mistanke om anthrax skal de regionale infektionsmedicinske afdelinger kontaktes med henblik på rådgivning, evt. indlæggelse. Tilfældene skal anmeldes akut til vagthavende embedslæge.




Med venlig hilsen
Erik Kjærsgaard - speciallæge / Netpsych


Kommentarer, kritik, ros og forslag til: nyhedsbrev@netpsych.dk
Tjek altid www.netpsych.dk for de seneste nyheder indenfor psykologi og psykiatri.

For at undgå at nyhedsbrevet bliver fanget af dit SPAM filter, tilføj nyhedsbrev@netpsych.dk til dine kontaktpersoner.

Ønsker du ikke længere at modtage NetPsych.dk's nyhedsbrev, kan du afmelde dig her: Netpsychs nyhedsbrev.


«« Tilbage