NetPsych nyhedsbrev d. 22. oktober 2012

Email icon Emne: Sindssyg i gerningsøjeblikket?

Nyhedsbrev Netpsych nr. 43, årgang 12, 22. oktober 2012

Sindssyg i gerningsøjeblikket?

Tidligere ledende overlæge Peter Kramp på Retspsykiatrisk institut i København har efter sin pension for ca. 1 år siden skrevet en bog om retspsykiatri for den almindelige nysgerrige dansker. Titlen er: ”Sindssyg i gerningsøjeblikket?” Han har en omfattende og imponerende karriere bag sig og bogen er via en journalistisk mellemmand blevet let læseligt og forståeligt.

Jeg har i min karriere mødt Kramp i faglige sammenhænge og kender ham perifert som en meget engageret psykiater, der elsker at spinde en ende om de mange observander, der har passeret hans institut med en mentalobservation for øje. Han kan naturligvis ikke skrive om de enkelte sager, det forhindrer tavshedspligten, men med en passende sløring og sammenskrivning af flere forskellige sygehistorier kan der alligevel gives tydelige eksempler hvorfor nogle bliver idømt lange fængselsstraffe, mens andre kan ”nøjes” med en anbringelsesdom på en psykiatrisk afdeling.

Det er et uomgængeligt faktum, at antallet af psykisk syge med behandlingsdomme stille og roligt vokse med ca. 5 % om året og Kramp benytter her muligheden til endnu engang at argumentere mod nedlæggelse af flere sengepladser, idet denne nedlæggelse i hans optik er den direkte årsag til kriminalitet hos sindslidende. Jeg anser ham for havnede delvis ret, men en mere nuanceret tilgang til dette, kunne være det stigende udbud af euforiserende stoffer, den stigende tingsliggørelse af det offentlige, de evige stigende krav og dokumentation af de ydede sundhedstilbud til de ansatte etc.

En anden af hans velkendte kæpheste, det manglende behandlingstilbud til de psykisk syge kriminelle bliver også luftet grundigt. Han dokumenterer atter her, at nogle retspsykiatriske patienter ikke tilbydes den bedste behandling men blot driver rundt på må og få i samfundet.

Han gentager i bogen en grotesk forskelsbehandling, som han selv tilsyneladende finder helt på sin plads. Han brugte eksemplerne engang han underviste i retspsykiatri og jeg husker den mærkelige forskelsbehandling fra mandlige til den kvindelige drabsmand. To forskellige mennesker fik begge en såkaldt ”abnorm enkelt reaktion” hvilket på jævnt dansk vil sige, at de begge efter en yderst belastet periode i deres liv begge begik personfremmed kriminalitet i form af et fuldbyrdet drab. Den ene, en kvinde, dræbte i afmagt sin fordrukne og voldelige mand, mens den anden, en mand, dræbte sin kones elsker. Begge i en tilstand der må beskrives som værnede en abnorm enkelt reaktion. Forskellen i straf var dog ganske alvorlig, kvinden blev straffritaget, mens manden fik en længere fængselsstraf. Lidt mærkeligt i min optik.

Hvis du har lyst til en enkelt og letlæselig indføring i retspsykiatrien og forsøger at forstå hvorfor nogle får den ene straf, mens andre en anden er bogen ganske anbefalelsesværdig. Der bliver ikke dvælet ved de blodige detaljer, alt er nydeligt og solidt etisk nøgternt omtalt.



Med venlig hilsen
Erik Kjærsgaard - speciallæge / Netpsych


Kommentarer, kritik, ros og forslag til: nyhedsbrev@netpsych.dk
Tjek altid www.netpsych.dk for de seneste nyheder indenfor psykologi og psykiatri.

For at undgå at nyhedsbrevet bliver fanget af dit SPAM filter, tilføj nyhedsbrev@netpsych.dk til dine kontaktpersoner.

Ønsker du ikke længere at modtage NetPsych.dk's nyhedsbrev, kan du afmelde dig her: Netpsychs nyhedsbrev.


«« Tilbage