NetPsych nyhedsbrev d. 6. januar 2013

Email icon Emne: Hverdags retspsykiatri

Nyhedsbrev Netpsych nr. 2, årgang 13, 6. januar 2013

Hverdags retspsykiatri

Hverdags retspsykiatri
De retspsykiatriske ambulatoriet er her i det 21.de århundrede under en voldsom ekspansion, antallet af særforanstaltninger stiger fortsat eksponentielt med 3 – 5 % om året således at vi om få år har omkring halvdelen af vore klienter med en retspsykiatrisk foranstaltning. Hvilke situationer påvirker dette den almindelige hverdag på vore almindelige psykiatriske afdelinger.

Mentalundersøgelse under indlæggelse: Det sker at en domstol overfor en varetægtsarrestant afsiger en kendelse om mentalundersøgelse under indlæggelse, idet observanden er åbenlys aparte. Dette betyder lavpraktisk, at den nærmeste lukkede afdeling pålægges at huse observanden indtil konklusionen på mentalundersøgelsen er klar. Ved anbefaling om almindelig straf tilbageflyttes observanden efterfølgende til den lokale arrest.

Varetægtsfængsling i surrogat: Stort set det samme, men den lokale psykiatrisk afdelings overlæge kan her selv efter en pasende observation anmode om tilbageflytning af observanden, naturligvis med mindre, at klienten med sin symptomatologi efter al sandsynlighed vil blive idømt almindelig straf.

Anbringelsesdømte: de dømte observander kan idømmes forskellige typer særforanstaltninger herunder en anbringelsesdom. Dette foretages oftest ved sindssyge eller svært retarderede dømte. En anbringelsesdom er altid tidsubestemt og ingen (absolut ingen) er anbragt under mindst to år. Atter her vil den lokale lukkede afdeling lægge lokaler og personale til, men ved ”god opførsel” kan behandlingsansvarlige overlæge træffe beslutning om ophold på almindelig åben afdeling.

Behandlingsdømte har oftest en passus i dommen om at overlægen i forbindelse med Kriminalforsorgen kan træffe bestemmelse om indlæggelse på psykiatrisk afdeling. Dette udløses nærmest automatisk ved behandlingssvigt, manglende fremmøde til ambulant kontrol eller genoptaget misbrug. Endnu engang må den lokale lukkede psykiatriske afdeling lægge plads og mandskab til.

Man kunne logisk set spørge om hvad de almindelige retspsykiatriske afdelinger foretager sig og svaret ligger endnu lige til. De tager sig udelukkende af de sværeste, sygeste, mest misbrugende og mest kendte sindslidende kriminelle. Med de senere års pæne stigning i antallet af retspsykiatriske patienter, er selv de nye afdelinger under opførsel alene fra starten af håbløst under dimensionerede.



Med venlig hilsen
Erik Kjærsgaard - speciallæge / Netpsych


Kommentarer, kritik, ros og forslag til: nyhedsbrev@netpsych.dk
Tjek altid www.netpsych.dk for de seneste nyheder indenfor psykologi og psykiatri.

For at undgå at nyhedsbrevet bliver fanget af dit SPAM filter, tilføj nyhedsbrev@netpsych.dk til dine kontaktpersoner.

Ønsker du ikke længere at modtage NetPsych.dk's nyhedsbrev, kan du afmelde dig her: Netpsychs nyhedsbrev.


«« Tilbage