NetPsych nyhedsbrev d. 20. januar 2013

Email icon Emne: Mindre tvang?

Nyhedsbrev Netpsych nr. 4, årgang 13, 20. januar 2013

Mindre tvang?

En af de politiske sundhedsordførere i folketinget SF’eren Özlem Sara Cekic er ikke bange for markante udtalelser. Hun citeres i dagens medicin for følgende udsagn:

”Nu skal fagpersonerne tage sig sammen. Vi mangler hverken ambitioner eller visioner om mindre tvang i psykiatrien i Danmark, men vi mangler handling fra psykiaterne. Gennembrudsprojektet har tydeligt vist, at vi kan mindske brugen af tvang, men når pengene fra staten slipper op, er der tilsyneladende en tendens til, at psykiaterne og resten af psykiatrien slipper tøjlerne og lader tvangen generobre hverdagen. Jeg fatter det ikke, og man kommer unægtelig til at tvivle på, om psykiaterne reelt vil have mindre tvang”

Og:

”Vi skal ind på en helt anden vej i psykiatrien, men det kræver, at psykiaterne foreslår reelle alternativer til tvang og virkelig sætter handling bag deres ord om, at både læger og patienter foragter tvang. Det skal udmøntes sig i mindre tvang.”

Begge citater er direkte ”sakset”, men man skal have adgangskode til Dagens medicin for at kontrollere.

Det er sagt før, men tåler gerne gentagelse:

Når alle projekter til mindskelse af tvang virker, men kun i den periode der er penge, er det logik for perlehøns, at vi i den grad mangler ressourcer i psykiatrien. Når man stuver psykisk syge, misbrugende, kriminelle alfahanner sammen uden anden behandling end medicin ad libitum og at tune Tv’et ind på en af de mange fordummende kanaler, vil der komme aggressioner og deraf mere tvang. Vi har brug for ressourcer ikke nedskæringer.

Dette afspejler sig fortsat med den triste stigning i de retspsykiatriske særforanstaltninger. Det er typisk de dårligt begavede, blandingsmisbrugende, skizofrene, der efter en kriminel aktivitet rækkende fra at stjæle en æske tændstikker til fuldbyrdet drab får en behandlingsdom. Deres tal stiger med imponerende 5 % om året, hvilket bevirker, at vi i år 2020 vil have 50 % af vores patienter med behandlingsdom (og 100 % om 40 år). De får at vide, at formålet med behandlingsdom er behandling – læs medicin og hvis de ikke modtager en passende medicinsk kombination, kan de få lov at se på indersiden af de trøstesløse retspsykiatriske afdelinger til de kommer på ”bedre” tanker. Slet skjult ”frivillig tvang”

Alternativ til tvang? Meget logisk enten flere ressourcer eller: Hvis vore politiske chefer virkelig reelt ønsker en reel nedgang i anvendelsen af tvang: hvorfor strammer de så ikke loven så det bliver vanskeligere med tvang? – eller afskaffer den? Når al behandling består på et fuldt positivt informeret samtykke, kunne denne lovgivning snildt afskaffes.

Som sagerne står i disse år er der desværre kun to muligheder for mindskelse af tvangen: enten får vi flere ressourcer til flere langtidspladser i almen psykiatrien eller skal vi have flere ressourcer til flere retspsykiatriske pladser.



Med venlig hilsen
Erik Kjærsgaard - speciallæge / Netpsych


Kommentarer, kritik, ros og forslag til: nyhedsbrev@netpsych.dk
Tjek altid www.netpsych.dk for de seneste nyheder indenfor psykologi og psykiatri.

For at undgå at nyhedsbrevet bliver fanget af dit SPAM filter, tilføj nyhedsbrev@netpsych.dk til dine kontaktpersoner.

Ønsker du ikke længere at modtage NetPsych.dk's nyhedsbrev, kan du afmelde dig her: Netpsychs nyhedsbrev.


«« Tilbage