NetPsych nyhedsbrev d. 3. marts 2013

Email icon Emne: Gansers syndrom

Nyhedsbrev Netpsych nr. 10, årgang 13, 3. marts 2013

Gansers syndrom

Gansers syndrom, (efter den tyske psykiater S.J.M. Ganser, 1853-1931), er en sjælden sindslidelse med en blandet sammensætning af symptomer på pseudodemens, psykoselignende tilstand med tendens til at give forkerte svar på en sådan måde, at man må formode, at det rigtige svar er bekendt. Det klassiske svar på regnestykker vil således være at svare et eller to cifre forkert, så man efterlades med indtrykket af at klienten med vilje svarer forkert eller gækker.

Syndromet ses undertiden hos isolationsfængslede eller blot isolerede personer og vil her ofte opfattes som et forsøg på at undgå yderligere frihedsberøvelse. Ved fremtrædende bevidsthedsforstyrrelse tales om Gansers tågetilstand. Tilstande er tidligere beskrevet som en form for neurotisk psykogen psykotisk tilstand, men med ICD-10 nomenklaturen er syndromer rubriceret under nervøse og stressrelaterede sygdomme. Der er fortsat debat om den egentlige årsag til denne sjældne lidelse.

Gansers syndrom betegnes af nogle som en ”nonsens lidelse” og stort set alle artikler om den fastslår at tilstande ofte misforstås af terapeuter og læger. På trods heraf er der publiceret flere artikler i den psykiatriske litteratur, hvor Gansers syndrom optræder sammen med både skizofreni, affektive lidelser og specielt organiske lidelser efter blodprop i hjernen, her oftest i pande eller tindingelapperne.



Med venlig hilsen
Erik Kjærsgaard - speciallæge / Netpsych


Kommentarer, kritik, ros og forslag til: nyhedsbrev@netpsych.dk
Tjek altid www.netpsych.dk for de seneste nyheder indenfor psykologi og psykiatri.

For at undgå at nyhedsbrevet bliver fanget af dit SPAM filter, tilføj nyhedsbrev@netpsych.dk til dine kontaktpersoner.

Ønsker du ikke længere at modtage NetPsych.dk's nyhedsbrev, kan du afmelde dig her: Netpsychs nyhedsbrev.


«« Tilbage