NetPsych nyhedsbrev d. 16. april 2013

Email icon Emne: Journalistens mørke side

Nyhedsbrev Netpsych nr. 16, årgang 13, 16. april 2013

Journalistens mørke side

Det er forunderligt som at se et tv program eller læse en bog et par gange kan bringe en vis form for klarsyn eller bringe forfatterens sande intentioner for dagen. Der har i denne uge været bragt et meget medicinkritisk tv program på DR1 med titlen: ”Pillens mørke skygge” (bemærk pillen i ental). Programmet kan ses her:

http://www.dr.dk/tv/se/pillens-moerke-skygge/pillens-moerke-skygge#!/

Ved at se programmet et par gange, er der flere meget tydelige pointer. Programmet foregiver at være dansk produceret, lige indtil rulleteksterne, der afslører involvering af mindst 6 forskellige TV stationer og omfatter en utilsløret kritik af den antedepressive medicinske industri. Der er omtalt ikke mindre end 7 sygehistorier hvor en person medicineret med antidepressiv medicin enten har begået fuldstændig personfremmed kriminalitet eller har begået selvmord. De syv tilfælde er samlet fra Danmark, USA, Holland, Canada og Tyskland. Det var typisk for de levende filmede forbrydere, at de på ingen måde følte skyld eller anger.

Med al respekt er de syv tilfælde i den store sammenhæng aldeles uinteressante. Det er i sagens natur 7 vidt forskellige personer, sandsynligvis med vidt forskellige diagnoser og med udsendelsens omtale på mindst tre forskellige mediciner (en detalje som indikation og styrken af medicin eller pågående misbrug eller personlighedsforstyrrelse blev forbigået i tavshed) Det er desværre meget almindeligt at krydre ellers seriøse udsendelser med sådanne ”sygehistorier ” idet disse rummer store elementer af personlig lidelse og kynisk set har ”tudeTV” altid være godt for seertallene.

Midt i udsendelsen blev omtalt et på dansk ukendt ”aktiverings syndrom” der lejlighedsvis optræder under behandling med antedepressive mediciner. Lidt søgning på de officielle indlægssedler og i litteraturen bevidner, at vi her i landet kalder det for aggressivitet og mani, der kan opstår under behandling med antidepressive mediciner. (det har alle dage været kendt at antidepressiv medicin kan udløse mani). Når jeg kigger i den videnskabelige litteratur ses, at på engelsk omtales dette som ”activatins syndrome” og at det ved undersøgelser kan vises, at det oftest opstår hos personlighedsforstyrrede. (oversat når du ordinerer antidepressiv medicin til en personlighedsforstyrret – eksempelvis en psykopat – er der en vis risiko for udvikling af yderligere aggressivitet og kriminel / grænseoverskridende opførsel.

Herefter er der krydsklippet til forskellige psykiatere, der alle omtaltes som førende og alle var kritiske overfor den antidepressive medicin om end man lidt hen i forløbet blev orienteret, at de alle samtidig udskrev medicinen. En lidt mærkelig pointe var at en af disse eksperter en professor David Healy kom med den yderst interessante udtalelse: (min oversættelse) ”Der er foruroligende fakta, jeg gerne vil vise offentligheden, men jeg kan ikke vise dem”. Lidt www.google.com og www.wikepedia.com om denne professor, afslører nådesløs en person, der har sin livsopgave med at kæmpe mod vise mediciner og medicinske koncerner. Ikke just noget uvildigt vidne. (Gad vide, hvad han havde i ærmet, der var så farligt, at han ikke kunne vise det?)

Udsendelsens højdepunkt var slutningen, hvor man dokumenterede af GSK (GlaxoSchmitKline) i 2012 var idømt en 3 milliarder stor bøde for svindelagtig markedsføring. Man undlod behændigt i udsendelsen at udbygge, at denne ganske gigantiske bøde ikke var for at misinformere eller tilbageholde oplysninger om de antidepressive mediciner i almindelighed, men en vifte af overtrædelser og på det psykiatriske område at fortie, at yngre patienter under behandling kunne udvikle selvmords adfærd.

Jeg er på ingen måde imponeret over det journalistiske niveau og slet ikke over dokumentationen i udsendelsen. Den burde være obligatorisk stof på journalisthøjskolen hvordan man får en forvrænget virkelighed til at fremtræne en lillesmule troværdig - lige indtil første kritiske indvending.

Interessekonflikt: ingen – jeg har på ingen måde nogle økonomiske eller andre interesser i de omtalte eller nogen anden medicinalvirksomhed.



Med venlig hilsen
Erik Kjærsgaard - speciallæge / Netpsych


Kommentarer, kritik, ros og forslag til: nyhedsbrev@netpsych.dk
Tjek altid www.netpsych.dk for de seneste nyheder indenfor psykologi og psykiatri.

For at undgå at nyhedsbrevet bliver fanget af dit SPAM filter, tilføj nyhedsbrev@netpsych.dk til dine kontaktpersoner.

Ønsker du ikke længere at modtage NetPsych.dk's nyhedsbrev, kan du afmelde dig her: Netpsychs nyhedsbrev.


«« Tilbage