NetPsych nyhedsbrev d. 2. januar 2016

Email icon Emne: Sindssyge i fængsel ?

Nyhedsbrev Netpsych nr. 1, årgang 16, 3. januar 2016

Sindssyge i fængsel ?




Årets først nyhedsbrev vil omhandle en ny og noget andreledes praksis blandt landets retspsykiatrisk afdelinger. Jeg servicerer adskillige arresthuse og har opdaget en ganske ny holdning fra psykiatrien til deres egne patienter.

Først må jeg dog påpege, at vi i den civiliserede del af verden og så sandelig også her i landet har en temmelig afklaret holdning til kriminelle, der samtidig er sindssyge. Med udspring i såvel Romerretten som Jyske lov er det i den gældende lovgivning fastslået at: sindssygdom er en lidelse der bærer straffen i sig selv. Dette er naturligvis udmøntet i lovgivningen, således at de kriminelle der efter en retspsykiatrisk specialundersøgelse og efter udfærdigelse af en mentalerklæring regnes som straffrie i den gængse forstand.

Dette skal naturligvis ikke misforståes, at alle sindssyge frit kan blive hverken ransmænd eller drabsmænd uden en sanktion. Der er indrettet straffe til enhver kriminel alvorsgrad begyndende med en almindelig behandlingsdom, hvor den dømte blot skal møde op til passende samtale og behandling med psykiater og i de grovere tilfælde en tidsubestemt frihedsberøvelse på en retspsykiatrisk afdeling, eller ultimativt et ophold på “Sikringen”

Det kan næppe være undgået manges opmærksomhed, at der fortsat er en jævn stigning i antallet af behandlingsdømte, hvilket siger alt om den kvalitet, vi nu kan tilbyde de almindelige sindssyge. Når de ikke får tilstrækkelig behandling i det almindelige system kommer der næsten uvægerligt kriminalitet og efterfølgende dom.

Antallet af de psykiatriske domme er fortsat jævnt stigende og selvom de retspsykiatriske afdelingen i de senere år er vokset ekspansivt i både kvadratmeter, ansatte og bevillinger, er der nu atter trangt på pladeserne, hvilket først smitter af på de “almindelige” psykiatriske afdelinger, hvor uskyldig deprimerede præsteenker nu skal dele afdeling med forhærdede kriminelle sindssyge (sat godt og grundigt på spidsen)

Nu til min opdagelse: Jeg har i de seneste måneder oplevet, at sindssyge er blevet udskrevet fra psykiatrisk afdeling til fortsat ophold i et almindeligt fængsel eller arresthus, men en venlig bemærkning fra psykiateren om, at den indsatte nu er så velbehandlet, at han kan afsone den resterende tid i et almindelig fængsel.

Denne praksis er efter min beskedne mening ikke lovmedholdelig og jeg har efterfølgende beskrevet denne noget overraskende praksis til: Retslægerådet, sundhedsministeriet, Sundhedsstyrelsen og justitsministeriet. Dette for ca. 3 måneder siden.

Resultatet er foreløbigt nedslående, jeg har kun hørt fra retslægerådet og sundhedsstyrelsen, der begge fejer for egen dør og anfører, at de blot er rådgivende organer for ministerierne. Jeg har ikke modtaget svar fra noget ministerium.

Jeg satser i sagens natur at mine oplysninger til ministerierne, har været så foruroligende, at der er iværksat en grundig undersøgelse, men tre måneders svartid, på et enkelt spørgsmål? Måske senere mere derom.
Med venlig hilsen
Erik Kjærsgaard - speciallæge / Netpsych


Kommentarer, kritik, ros og forslag til: nyhedsbrev@netpsych.dk
Tjek altid www.netpsych.dk for de seneste nyheder indenfor psykologi og psykiatri.

For at undgå at nyhedsbrevet bliver fanget af dit SPAM filter, tilføj nyhedsbrev@netpsych.dk til dine kontaktpersoner.

Ønsker du ikke længere at modtage NetPsych.dk's nyhedsbrev, kan du afmelde dig her: Netpsychs nyhedsbrev.


«« Tilbage