NetPsych nyhedsbrev d. 5. februar 2016

Email icon Emne: Zika myg og mikrocefali

Nyhedsbrev Netpsych nr. 6, årgang 16, 8. februar 2016

Zika myg og mikrocefali



En noget anderledes myg er i Sydamerika mistænkt for at forårsage mangelfuld udvikling af fostres hjerner, i de tilfælde, hvor moderen bliver smittet. Det er faktisk så sikkert og dokumenteret, at der er erklæret en nød situation på verdensplan. Der er dog ikke grund til den store panik her i landet. Myggne trives kun i subtropiske og tropiske områder og indtil nu udelukkende i Sydamerika.

Der er med myggnes krav til habitater således ingen grund til panik på vores breddegrader. Men gravide kvinder eller kvinder, der ikke anvender konsekvant prævention advares mod rejser til Sydamerika. Ved uopsætteliger rejser anbefales heldækkende tøj og mygge balsam i liberale mængder. Det er i sagens natur ikke selve myggen, der forårsager sygdommen, men den virus, som den overfører. Det er et såkaldt "flavo-virus" og det blev først isoleret i Uganda omkring 1948. Siden da, har virtus spredt sig over store dele af de tropiske zoner. Virus er i familie med Dengue-feber, Japansk encefalitis og gul feber. Ikke den mest behagelige infektion at pådrage sig.

Der er ikke umidelbart den store reaktion på sygdommen, der vel kan betegnes som en mild influenza. Et par dage med mildt ubehag og muskelsmerter. Det er på nuværende kun fostre, der bliver alvorligt skadede med svært nedsat hjernevolumen, deraf navnet mikrocefali, der betyder mikroskopisk hjerne. Sygdommen smitter ikke fra menneske til menneske, men udelukkende via myggestik.

Børn født med mikrocefali er ofte psykisk handikappede med svært nedsat intelligens og efterfølgende nedsatte sociale kompetancer.






Med venlig hilsen
Erik Kjærsgaard - speciallæge / Netpsych


Kommentarer, kritik, ros og forslag til: nyhedsbrev@netpsych.dk
Tjek altid www.netpsych.dk for de seneste nyheder indenfor psykologi og psykiatri.

For at undgå at nyhedsbrevet bliver fanget af dit SPAM filter, tilføj nyhedsbrev@netpsych.dk til dine kontaktpersoner.

Ønsker du ikke længere at modtage NetPsych.dk's nyhedsbrev, kan du afmelde dig her: Netpsychs nyhedsbrev.


«« Tilbage