NetPsych nyhedsbrev d. 7. maj 2016

Email icon Emne: De døde sportsmænd

Nyhedsbrev Netpsych nr. 18, årgang 16, 9. maj 2016

De døde sportsmænd



Vi hører det igen og igen. Toptrænede elite sportmænd (og kvinder) falder døde om med hjertestop under træning eller kamp. Igen og igen kommer disse dødsfald, men hvad er egentlig forklaringen?

I min optik er der to meget logiske forklaringer der er som følger:

DOPING: det er meget svært at klare sig i den absolutte elite af stort set enhver sportsgren, hvilket bevirker at temmelig mange (alle sammen?) forsøger sig med genveje til en bedre fysik. Det er ikke bolsjer der bruges her eller et sølle proteintilskud, der er problemerne her. Der er de krasse mediciner, der opbygger muskelstyrke og muskelfylde til groteske størrelser og præparater der øger blodets indhold af røde blodlegemer. Alle præparater er strikte receptpligtige, hvilket efterlader de såkaldte atleter med en evig jagt på læger uden ondt og ligegyldighed i etikken eller selv at eksperimentere med de underlødige muligheder fra nettet. Alle typer af præstationsfremmende mediciner har blodproper og andre potentielt dødelige bivirkninger med i bagagen.

NSAID er en stofgruppe der omfatter smertestillende mediciner i light til medium klassen. Når man træner meget kommer der smerter og skader og begge bivirkninger kan behandles med NSAID gruppen. De hyppigste salgsnavne er brufen, ibumetin, voltaren og ibprofen, men der er rigtig mange forskellige og det væsentlige i denne sammenhæng er at medicinen er meget anvendt til ”almindelige” smerter af rigtig mange mennesker. Når en medicin anvendes af millioner af patienter vil der uvægerligt statistisk set komme tilfælde med dødsfald, selv om det kun er mindre hyppigt med de alvorlige bivirkninger. Det er dog i min optik uundgåelig med dødsfald blandt atleter, idet rigtig mange træner videre trods smerter på smertestillende medicin og derved ligger bunden til egen død. Hellere en medalje og kort liv end manglende femten minutters berømmnelse.

Konklusion: døde sportsmænd og kommende døde sportsmændvbetaler prisen for at være i eliten, det koster og en af de regninger der skrives ud er pludseligt uventet dødsfald. Er det prisen værd for at vinde en fuldstændig ligegyldig fodboldkamp. Vi andre (jeg selv) har for længst opgivet elite sporten, de er enten alle til hobe dopede, fuldstændigt fagidiotiske eller har indgået matchfixing.

FÅ ET LIV



Med venlig hilsen
Erik Kjærsgaard - speciallæge / Netpsych


Kommentarer, kritik, ros og forslag til: nyhedsbrev@netpsych.dk
Tjek altid www.netpsych.dk for de seneste nyheder indenfor psykologi og psykiatri.

For at undgå at nyhedsbrevet bliver fanget af dit SPAM filter, tilføj nyhedsbrev@netpsych.dk til dine kontaktpersoner.

Ønsker du ikke længere at modtage NetPsych.dk's nyhedsbrev, kan du afmelde dig her: Netpsychs nyhedsbrev.


«« Tilbage