NetPsych nyhedsbrev d. 6. juni 2016

Email icon Emne: Omskæring

Nyhedsbrev Netpsych nr. 23, årgang 16, 6. juni 2016

Omskæring



Almindeligvis blander man ikke psykiatri og religion, af temmelig indlysende årsager. Der er rigtig mange mennesker der har en dyb og inderlig religiøs overbevisning, der giver deres liv og hverdag mening. De ikke religiøse, kan holde dem for bedste med at påpege ting i deres hellige skrifter (oftest forfattet for århundrede siden, hvor verdensopfattelsen var noget anderledes), men samlet set er der trods voldsomme modsætninger mellem den nuværende opfattelse af verdens sammensætning, endnu rigtig mange der dyrker en form for guddom. Dette afspejler sig ligeledes i den offcielle definition af en psykose, hvor forestillinger og overbevisninger, der er acceperet i en kulturkreds ikke regnes for sygeligt.

Vi lader de hellige være i fred og hvis deres religion er af den rigtige karakter, skal de ikke betale skat og særligt udvalgte får endda rundhåndet adgang til den danske statskasse.

En ting, der ud over flere groteske forestillinger, der skurrer tiltagende er de religiøses uhæmmede interesse for børns kønsorganer. Ikke alle retninger, men en del praktiserer fortsat omskæring af såvel piger som drenge. Omskæringen af piger er forbudt her i landet, med en straframme på omkring de seks år. Trods dette er der i dele af udlandet fortsat tradition for at lemlæste deres døtre med fjernelse af klitoris og undertiden både de små og store kønslæber. Dette har voldsom negativ konsekvens for de uskyldige piger senere seksuelle oplevelser.

Af uransagelig grunde, er vore vise fædre i folketingen ikke specielt glade for at gribe ind i den fortsatte lemlæstelse af drengebørnene. Der er lavet flere undersøgelser, der påpeger dårligere livskvalitet, risiko for infektion og sågar direkte dødsfald, ligesom de senere seksuelle oplevelser kan forringes. Alligevel får såvel muslimer som jødiske forældre fortsat lov til den rituelle omskæring.

Personlig er jeg forarget. Hvis en rituel religiøs omskæring er så nødvendig, kunne den aldeles problemfrit vente til drengen selv har opnået personlig modenhed og alder til selv at tage stilling og ikke bare lade sig lemlæste. Jeg bruger med fuldt overlæg udtrykket lemlæste, for et overflødigt og nyttesløst kirurgisk indgreb, anser jeg som værende lemlæstelse. Som jeg skrev i indledningen blander vi almindeligvis ikke psykiatri og religion, men jeg vil trods dette anse fortalerne for omskæring som værende psykisk afvigende. Fanatikernes evige ildelugtende argument om tradition, religiøst anliggende og blot fjernelse af en overflødig hudlap kan gennemhulles af enhver 1.ste års retorik studerende. Hvis de virkelig kun er ude på at fjrene overflødige hudlapper, kunne de selv gå i forvejen med at få fjernet næsetippen eller de ydre ører.

Til mine kolleger, der af misforstået hensyn fortsat lader sig misbruge af de religiøse fanatikere har jeg kun en enkelt bemærkning:

Husk lige på jeres lægeløfte, deri har du svoret på: ”IKKE AT GØRE SKADE” - synes du selv, at du på værdig vis lever op til det?????????




Med venlig hilsen
Erik Kjærsgaard - speciallæge / Netpsych


Kommentarer, kritik, ros og forslag til: nyhedsbrev@netpsych.dk
Tjek altid www.netpsych.dk for de seneste nyheder indenfor psykologi og psykiatri.

For at undgå at nyhedsbrevet bliver fanget af dit SPAM filter, tilføj nyhedsbrev@netpsych.dk til dine kontaktpersoner.

Ønsker du ikke længere at modtage NetPsych.dk's nyhedsbrev, kan du afmelde dig her: Netpsychs nyhedsbrev.


«« Tilbage