NetPsych nyhedsbrev d. 27. juni 2016

Email icon Emne: Fri hash???

Nyhedsbrev Netpsych nr. 25, årgang 16, 27. juni 2016

Fri hash???


Der har i efterhånden rigtig mange år været tale om fri hash, således at forstå at de hash afhængige på lige fod med alkoholikerne kunne legalt skaffe sig adgang til deres misbrugsstof.

Basic first: ethvert kultursamfund har en eller anden form for legalt rusmiddel og den aktuelle diskussion står så absolut mellem fri hash/alkohol. Jeg vil her prøve at belyse de forskellige medicinske og medicolegale muligheder. Således i skabelonform fordele/ulemper:

1. Tilgængelighed: Alkohol kan skaffes på 24 timers basis. Hash kan købes overalt: Det er rigtigt, i alle større som mindre byer kan hash fremskaffes ligesom alkohol på under tre klik på nettet eller en hurtig gennemgang af de skumlere gader. Dette argument holder ikke af den simple grund at fordi man kan skaffe sig noget illegalt bør der være lovligt. En logisk sammenligning bør være adgangen til våben, der kan skaffes ilegalt, ikke specielt fristende at se alle de kriminelle med fuld adgang til skydevåben.

2. Akutte skade virkninger: når man holder hash rusens akutte virkninger op mod alkohol, er der ikke de store forskelle. Begge præparater slører bevidstheden, er såkaldte ”downere” altså virker sløvende og såvel maskinbetjening som bilkørsel er yderst problematisk. Ingen forskel

3. Akut påvirkning: både alkohol som hash kan umiddelbart påvises ved henholdsvis en puste/urin prøve som en spytest. Ingen forskel.

4. Mellemlang påvirkning: Her taber hash, der er en uheldig meget lang tidsfaktor efter indtagelse af hash. Ved kroniske misbrugere går der rent faktisk op til 4 uger inden misbrugeren er renset for hash. Dette ikke tilfældet ved alkohol. Hash blokerer for hukommelsen, således at der er mange vanskeligheder ved indlæring af nyt materiale, kun yderst få hashvrag kan gennemføre en uddannelse. Alkoholikerne vinder her.

5. Længere varende ulemper: der er betydelige ulemper ved begge stoffer. Alkohol kan give demens, delirium og hukommelsesproblemer, det smadrer familier og ødelægger relationer til nært stående. Hash vragene bliver kroniske ”pot-heads” men ikke i så voldsom grad som alkoholkerne. Hash vinder her.

6. følgesygdomme: begge midler har uhyggelige følgesygdomme. Alkohol giver leverlidelser, cancer i flere organer, demens og hjertelidelser. Hash giver cancer, KOL og psykoser og vides med sikkerhed at kunne udløse skizofreni. Stillingen her er uafgjort.

7. Beskatning. Kynisk ser må man indregne muligheden for beskatning for at kunne behandler misbrugerne der udvikler relaterede sygsomme. Det er ikke helt nemt at fremstille en drikkelig alkohol, men enhver amatørgartner kan dyrke sin hamp. Her vinder alkohol på den sværere fremstillingsproces.

8. Positive effekter. Fraset en vis tendens til ”lykkelig ligegyldighed” hos alkoholikeren og en spekulativ positiv effekt i meget lav dosering på hjerte-kar lidelser, har alkohol ikke nogen positiv effekt fraset en vis akut smertelindring. Hash er med dokumenteret effekt på cancersmerter og kramper ved flere neurologiske lidelse så som sklerose. Her vinder hash.

9. Kriminalitet: det er en enorm kriminel industri at fremstille og forhandle hash. Alle kendte organiserede bander kæmper indbyrdes om at kunne monopolisere det lukrative marked. Ved en legalisering heraf vil den organiserede kriminalitet får sit fødegrundlag totalt ødelagt. Der er ingen organiseret kriminalitet forbundet med alkohol. Her vinde hash oplagt.

Konklusion: Jeg kan ikke se ulemper ved hash, der er værre ved alkohol og med en samlet bedømmelse vil jeg advokere for frigivelse af hash til personlig fornøjelse. Alene faktum organiseret kriminalitet og ødelæggelse af fødekæden vil bevirke markant mindre kriminalitet.

Jeg pauserer hermed med nyhedsbrevet for sommeren og ønsker mine læsere en god sommer. Vi ses medio august


.
Med venlig hilsen
Erik Kjærsgaard - speciallæge / Netpsych


Kommentarer, kritik, ros og forslag til: nyhedsbrev@netpsych.dk
Tjek altid www.netpsych.dk for de seneste nyheder indenfor psykologi og psykiatri.

For at undgå at nyhedsbrevet bliver fanget af dit SPAM filter, tilføj nyhedsbrev@netpsych.dk til dine kontaktpersoner.

Ønsker du ikke længere at modtage NetPsych.dk's nyhedsbrev, kan du afmelde dig her: Netpsychs nyhedsbrev.


«« Tilbage