NetPsych nyhedsbrev d. 12. september 2016

Email icon Emne: Jinn-besættelse

Nyhedsbrev Netpsych nr. 37, årgang 16, 12. september 2016

Jinn-besættelse

Jinn-besættelse er et globalt og sammensat problem specielt i muslimske kulturer. Man opererer her dels med det egentlige Gudsbegreb, men også men en række mindre ånder ofte betegnet som Jinn eller Djinn. Tilstanden eksisterer allerede i ICD-10 diagnosesystemet, men det kræves her, at for at Jinn oplevelsen betragtes som sygeligt, skal den foregå ude af kulturelle og religiøse sammenhænge. Dette oversat således at en aterist, der besættes af en Jinn er dermed syg i diagnosemæssig sammenhæng, mens en troende muslim, der er fortrolig med Jinn begrebet ikke anses for værende psykisk syg.

En Jinn besættelse i sygelig forstand er karakteriseret af uønsket, ufrivillig vrangforestilling om at være besat af en udefra kommende ånd eller væsen.

Ud fra en muslimsk begrebssammenhæng, er det almindeligt med en religiøs farvet tro på de såkaldte Jinn’s, der anses for værende superhuman og intelligente væsner, der er skabt af røgfri ild og lever i AL-GHAIB (den usynlige verden) for Jinn, engle og sjæle. Det er ikke ualmindeligt at man forklarer reel psykisk sygdom med vrangforestillinger, hallucinationer, angst og aggressivitet udfra en besættelse af Jinn. Det er derfor ganske almindeligt at muslimer i stedet for psykiatere søger religiøse lærde for behandling, når symptomerne bliver for generende. Den traditionelle behandling består af recitation af koranen, indtagelse af vand, hvori, der er opløst korantekster og indtag af forskellige urter.

Der findes ikke mange solide videnskabelige undersøgelser på behandling af Jinn og der savnes undersøgelser, der inddrager de traditionelle religiøse behandlere, hvor deres behandling ikke har været effektiv alene, således at dokumenteret antipsykotisk medicin kan få en tidligere plads i behandlingen af de reelt sindslidende.

Uddybende omtale af Jinn kan læses i Ugeskrift for læger 5.september 2016 p. 1716-1720




Med venlig hilsen
Erik Kjærsgaard - speciallæge / Netpsych


Kommentarer, kritik, ros og forslag til: nyhedsbrev@netpsych.dk
Tjek altid www.netpsych.dk for de seneste nyheder indenfor psykologi og psykiatri.

For at undgå at nyhedsbrevet bliver fanget af dit SPAM filter, tilføj nyhedsbrev@netpsych.dk til dine kontaktpersoner.

Ønsker du ikke længere at modtage NetPsych.dk's nyhedsbrev, kan du afmelde dig her: Netpsychs nyhedsbrev.


«« Tilbage