NetPsych nyhedsbrev d. 29. november 2016

Email icon Emne: Fragmentarisk opgør med den monoætiologiske årsag til alkoholisme

Nyhedsbrev Netpsych nr. 48, årgang 16, 29. november 2016

Fragmentarisk opgør med den monoætiologiske årsag til alkoholisme



Jeg fokuserer i dette nyhedsbrev på alkoholisme, der er en af de større behandlelige psykiske lidelser. Alkoholisme er grundigt beskrevet i de fleste medicinske lærerbøger, idet alkohol, og specielt alkoholafhængighed er sygdom på tværs, således at forstå, at stort set samtlige sygdomme får et værre forløb, når patienten tilsætte alkohol. På den anden side er det stort set umuligt at definere årsagen til alkoholisme.

Man fokuserer her ofte på allerede tilstedeværende sygsomme, som eksempelvis depression eller andre psykiske lidelser, hvor man griber efter ethvert halmstår for selvmedicinering inklusiv alkohol. Der er også fokus på arv og miljø, jeg kan acceptere miljø, idet børn der vokser op i alkoholiserede omgivelser på den ene side ofte kan få en vis modvilje mod alkohol, idet deres opvækst bliver styret af forældrenes alkoholindtag. På den anden side får de samme børn er løsningsmodel, til mestring eller rettere sagt udsættelse af ethvert problem. Jeg kan nok her se kernen i mange selv velfungerende alkoholikeres undskyldning for deres indtag:

Jeg fik i det mindste et par timer i lykkelig ligegyldighed.


Der er ofte omtalt arvelige forhold, et faktum, som jeg personligt har svært ved at acceptere. Der er intet steds i evolutionen, hvor alkohol har været tilstede som overlevelsesmulighed eller livsgrundlag og når man betragter de sørgelige skæbner og den sociale deroute en alkoholiker undergår, bør alkoholisme være en selvbegrænsende sygdom, de svage vil ganske enkelt uddø i evolutionen.

Nu til en af de mange oversete medfaktorer til alkoholisme. Man siger at der skal være to til at danse tango, ligesom der skal være to til at have et gedigent skænderi. Jeg vil udvide dette fragmentariske opgør med årsagerne til alkoholisme med min påstand: Der skal være to til at frembringe en alkoholiker. Min begrundelse er som følger:

Samlivet starter i de yngre år, man mødes i en ligestillet, forelsker sig, flytter sammen, bygger rede og får børn. Som tiden går forsvinder kærligheden i lortebleer, nødvendige dagsordner, indkøb, rengøring og karriere. Det går ikke altid efter planerne. Der er altid en slange i paradis og rødvinen der krydrer fredagshyggen bliver mere nødvendig for at overleve ugen og de samlivsmæssige skuffelser. Som tiden går vokser vi fra hinanden – ingen bebrejdelser, men vi udvikler og forskelligt og får forskellige dagsordner, der kommer bitterhed, irritation og måske vrede. Hvad kan så hjælpe bedre end at slå græsplænen og konen en gang om ugen? Måske at slå sig ned med en ekstra flaske rødvin.

Overgangen fra forbrug til storforbrug til afhængighed er flydende (ha-ha), men en morgen er der lidt for meget nervøsitet og hænderne ikke så rolige som ønsket, der er måske et møde på arbejdet og da rødvinen hjalp så godt i aftes, kunne en morgendram eller måske en dåseøl i Master Brew klassen klare problemerne her.

I stedet for at blive min støtte bliver min alkohol til min fjende. Jeg kunne analysere situationen og reagere på den her, men jeg er blevet for afhængig. Jeg begynder at drikke i det skjulte. Det er ikke med årgangsvin mere, for smagen og nydelsen er nu underordnet, jeg kører efter effekten. Jeg vil nu kun have de få timer med lykkelig ligegyldighed og er parat til at betale prisen med en ødelagt karrieret, en smadret økonomi, spirituskørsel, mistet familie – mistet selvrespekt. Jeg ender på gaden eller forsorgshjemmet, det er sidste fase

Man siger ofte at alkoholikeren ikke selv kommer i behandling før han har nået bunden. Dette sted kan være enhver facet af den social deroute, men først når alkoholikeren har nået bunden, er hun måske klar til afgiftning, afrusning og behandling, men heller ikke før.

Når, ikke hvis, men når du får en alkoholiker i familien, får du sat din tålmodighed på prøve. Behandlingen er langvarig, besværlig og ofte præget af tilbagefald. Søg professionel hjælp, alle kommuner har er misbrugscenter (rædselsfuldt navn, men det er hvad det er) hvor misbrugere af alkohol, har en garanti for behandling - endda anonymt om ønsket. Der er behandlingsmuligheder, der er håb, men det kræver overskud og benhårdt arbejde.





Med venlig hilsen
Erik Kjærsgaard - speciallæge / Netpsych


Kommentarer, kritik, ros og forslag til: nyhedsbrev@netpsych.dk
Tjek altid www.netpsych.dk for de seneste nyheder indenfor psykologi og psykiatri.

For at undgå at nyhedsbrevet bliver fanget af dit SPAM filter, tilføj nyhedsbrev@netpsych.dk til dine kontaktpersoner.

Ønsker du ikke længere at modtage NetPsych.dk's nyhedsbrev, kan du afmelde dig her: Netpsychs nyhedsbrev.


«« Tilbage