NetPsych nyhedsbrev d. 01-03-04

Email icon Emne: Medicin på internet

Medicin på internet

Nyhedsbrev Netpsych nr. 10 årgang. 4 dato: 01-03-04






Internet medicin




I en glimrende artikel i Jyllandsposten (kan læses på: http://www.jp.dk/arkiv:aid=2290818) er det beskrevet hvorledes driftige forretningsmænd via Internettet påtænker at lade alle hente antidepressiv medicin og smertestillende medicin via en spansk eller græsk ansat læge. Det skulle angivelig kun være en formalitet, man kan klikke ind på en adresse, give oplysninger om sygdom og overfølsomhed, og herefter hente medicin til et års personligt forbrug.

Fremgangsmåden er beskrevet som lovlig, hvilket må være sandt, ingen vil starte en ulovlig forretning op på denne måde, men der er alvorlige problemer:



1. Det medicinske indtag bliver fuldstændigt uoverskueligt for behandlende læge. Jeg har i mange år haft vanskeligheder, ved at afgøre, hvilke former for medicin mine patienter har indtaget. Det har ikke været sjældent at der var medbragt en indkøbspose ved konsultationen, og at selv velfungerende patienter ikke kunne gøre rede for det præcise forbrug.

2. Misbrug vil blive et endnu større problem. Vi har allerede rigtig mange misbrugere af medicin, blandt dem selv omtalt som medicinafhængige. Grunden til, at et medicinsk produkt er på recept skyldes at der skal en lægefaglig overvejelse til før en behandling kan begynde eller fortsætte. Når lægen sidder i Sydeuropa med et gummistempel klar til en receptblok, vil denne overvejelse ikke kunne finde sted.

3. Interaktioner vil blive værre. Alle lægemidler påvirker hinanden, og hvis man får anden medicin samtidig med antidepressiv medicin kan samspillet (interaktionerne) blive et større problem end den egentlige grundlæggende tilstand.

4. Bivirkningerne forværres, som beskrevet ved interaktionerne vil bivirkningerne kunne blive så slemme, at patienterne enten forgiftes eller vælger den korrekte behandling fra.

5. Substitutionsproblemer. Det vil være farligt med denne form for konsultation også fordi forskellige typer antidepressiv behandling ikke valgfrit kan erstatte hinanden. Ved skift fra et præparat til et andet skal der i nogle tilfælde gå op til 4 uger med medicinfri pause.

6. Potenseringsproblemer. Nogle smertestillende mediciner ophæver effekten af antidepressiv medicin andre forstærker effekten.


Konklusion (den pæne): Initiativet er dybt problematisk og potentielt farligt, alle allerede kendte problemer vil blive forværret.


Konklusion (med rene ord): G A L E M A T I A S.







Venlig hilsen


Erik Kjærsgaard - speciallæge / Netpsych.




Kommentarer, kritik, ros og forslag til: E-mail: erik@netpsych.dk

NB tjek altid: Netpsych for de seneste nyheder indenfor psykologi og psykiatri.


Ønsker du ikke længere at modtage NetPsych.dk's nyhedsbrev, kan du afmelde dig her: Netpsychs nyhedsbrev.






«« Tilbage