NetPsych nyhedsbrev d. 23-09-02

Email icon Emne: Alkohols neurokemi

Alkohols neurokemi

Nyhedsbrev Netpsych nr. 37 årgang. 2 dato: 23-09-02





Alkoholens biokemi




Alkohol har en indgriben i mange af hjernens centre, og spiller ind overfor mange transmittersubstanser, Jeg fokuserer i dette nyhedsbrev på hvilke centre og de eventuelle muligheder for fremtidige behandlinger.

Et centralt område i alkoholafhængigheden er den intime samspil med alkohol og hjernens belønningssystemer. Alkoholikeren hjerne belønner ham således for selv at blive skadet idet alkohol griber forstyrrende ind i det samme belønningssystem. Aktivering af belønningssystemer giver afslapning, velvære og ro. I denne sammenhæng er det således interessant at se hvilke transmittere der bliver aktiveret og med hvilke funktioner, der drejer sig om:

GABA, der er en forkortelse for det engelske ord for GammaAminoSmørSyre. Virker dæmpende og afslappende. Dette er en del af forklaringen på, at små til moderate mængder alkohol har en afslappende virkning. GABA justerer sig ind efter stimulation, således at der skal større og større mængder alkohol til, for at opnå samme effekt. Samtidig er det en af forklaringerne på afhængigheden af alkohol, idet der ved længere tids forbrug vil være så lidt GABA i hjernen, at personen i perioder uden alkohol bliver rastløs, urolig og tilskyndes til at indtage alkohol.

Endorfinerne, der er hjernens eget smertestillende morfin. Stimulationer af endorfinerne vil således fremkalde sløvhed, lystfølelse og afslapning. Der findes forskningsresultater om, at stoffer der virker blokerende på endorfiner kan anvendes som hjælpemedicin i behandling af alkoholisme.

Serotonin, der er medbestemmende for generelle humør, sult og lystfølelse, spiller også en væsentlig rolle i den depressive psykose. Alkohol tømmer depoterne for serotonin, og flere af de nyere præparater der anvendes mod depression ( de såkaldte SSRI-mediciner ) har som ”bivirkning” at patienterne har mindsket lyst til alkoholindtag idet disse mediciner virker ved at øge tilbuddet af serotonin i hjernen.

Glutamat, er en væsentlig del af hukommelsessystemet og i modsætning til de tidligere stoffer bliver frigørelsen af glutamat hæmmet af alkohol. Det er således forklaringen på hullerne i hukommelsen, de såkaldte ”black-out” tilfælde under en rus.

Dopamin, er direkte involveret, om ikke hovedansvarlig, i belønningssystemet og påvirker i positiv retning glæden ved fødeindtag, sex og andre positive oplevelser. Ligesom alkohol frigiver dopamin, gør tobaksrygning det samme ( via nikotin ), og dette er forklaringen på at ”alle” alkoholikere samtidigt ryger.

Alkohol virker således ind på en bred vifte af centre og signalstoffer i hjernen, ved den fremtidige behandling vil mediciner der modulerer disse centre muligvis blive taget i brug. De få mediciner, der findes på nuværende tidspunkt er ikke decideret egnede til behandling af alkoholisme, men kan i udvalgte tilfælde anvendes som støtte i anden samtidig behandling.








Venlig hilsen


Erik Kjærsgaard - speciallæge / Netpsych.




Kommentarer, kritik, ros og forslag til: E-mail: erik@netpsych.dk

NB tjek altid: Netpsych for de seneste nyheder indenfor psykologi og psykiatri.


Ønsker du ikke længere at modtage NetPsych.dk's nyhedsbrev, kan du afmelde dig her: Netpsychs nyhedsbrev.






«« Tilbage