NetPsych nyhedsbrev d. 04-04-04

Email icon Emne: Lykkepiller og selvmord

Lykkepiller og selvmord

Nyhedsbrev Netpsych nr. 15 årgang. 4 dato: 04-04-04






Lykkepiller og selvmord



Endnu en gang har nogle af landets medier bragt en afsløring, der i første omgang lyder ganske rigtigt og afslører medicinalindustrien som en skruppelløs profitjæger. Desværre falder historien endnu engang ved en overfladisk analyse. Emnet er Lykkepiller og selvmord. Lykkepiller er det dårlige folkelige navn for de moderne antidepressive mediciner, og et er ubetvivlet, at denne stofgruppe har hjulpet mange. Præparaterne anvendes d.d. af ca. 250.000 danskere, hvor af alle dog næppe er svært deprimerede. Lykkepillerne hjælper patienten hurtigere gennem depressionens faser, således at mange får begyndende effekt allerede efter 1 til 2 uger, hvor i mod det spontane forløb af en depression varer ca. 2 år.

Det er en oldgammel sandhed mellem psykiatere, at der ved en depression under bedring først sker en bedring af hæmningen, derefter stemningen. Dette skal forstås således, at den handlingslammelse, der er karakteristisk ved de svære depressioner svinder først, dernæst bliver humøret bedre. Når handlingslammelsen forsvinder, er der øget risiko for selvmordsforsøg. Det er da også ganske velkendt at ca. 15 % af de svære depressioner ubehandlede fører til selvmord i den periode der ligger efter den dårligste fase.

Lykkepillerne gør ikke patienterne mere selvmordstruede, men de bringer fasen med manglende hæmning hurtigere frem. Der er således ikke publiceret en eneste videnskabelig artikel der viser overdødelighed af behandlede depressive mod ikke behandlede. Depression er en alvorlig sygdom, som lykkepiller kan gøre mildere og kortere, ikke alvorligere.

Hvis jeg førte tankeeksperimentet til ende og forestillede at alle danskere der tager lykkepiller er depressive og, at alle de 250.000 med et slag lagde pillerne på hylden og dernæst fik tilbagefald af depressionen. Ja så vil 15 % af disse forsøge selvmord svarende til 37.500 selvmordsforsøg.








Venlig hilsen


Erik Kjærsgaard - speciallæge / Netpsych.




Kommentarer, kritik, ros og forslag til: E-mail: erik@netpsych.dk

NB tjek altid: Netpsych for de seneste nyheder indenfor psykologi og psykiatri.


Ønsker du ikke længere at modtage NetPsych.dk's nyhedsbrev, kan du afmelde dig her: Netpsychs nyhedsbrev.






«« Tilbage