NetPsych nyhedsbrev d. 11-10-2004

Email icon Emne: Lægelig tortur

Lægelig tortur

Nyhedsbrev Netpsych nr. 42 årgang. 4 dato: 11-10-2004






Tortur og læger




Der er både via lovgivningen og de læge etiske regler fastslået, at læger ikke må medvirke til tortur. Det er derfor med nogen forfærdelse man har erfaret, at amerikanske læger har været vidende eller måske direkte medvirkende til tortur i såvel Afghanistan, Guantanamo og Irak. Det sidste tilfælde med Abu Ghraib fængslet som er særligt grelt eksempel.

Problemer blev dokumenteret via artikel og leder i et af verdens mest anerkendte lægelige tidsskrifter: ”The Lancet”, hvor det blev dokumenteret, at tortur er blevet en del af kulturen i de amerikanske fængsler, interneringslejre og fængsler.

Den amerikanske lægeforening har afvist at diskutere denne kritik med verdenslægeforeningen og har angiveligt truet med at forlade verdenslægeforeningen, hvis dette problem bliver sat på dagsordenen ved en international høring. Den Engelske lægeforening har endvidere foreslået at den lægelige tavshedspligt ophæves, hvis man som læge skal behandle en formodet terrorist.

Jeg er personligt enig med den officielle danske holdning: Hverken lægeløftet eller forbudet mod lægelig deltagelse i tortur kan gradbøjes. Det er aldeles utilstedeligt hvis man som læge, hvor man har viet sin professionelle karriere til lindring af smerter og afhjælpning af sygdom, skal medvirke til at fornedre, ydmyge, pine og plage sine medmennesker. Det skal slutteligt anføres, at de danske læger der udsendes til verdens brændpunkter, forinden får et genopfriskningskursus i etik.







Venlig hilsen


Erik Kjærsgaard - speciallæge / Netpsych




Kommentarer, kritik, ros og forslag til: E-mail: erik@netpsych.dk

NB tjek altid: Netpsych.dk for de seneste nyheder indenfor psykologi og psykiatri.


Ønsker du ikke længere at modtage NetPsych.dk's nyhedsbrev, kan du afmelde dig her: Netpsychs nyhedsbrev.






«« Tilbage