NetPsych nyhedsbrev d. 01-11-2004

Email icon Emne: Medikamentel alkoholistbehandling

Medikamentel alkoholistbehandling

Nyhedsbrev Netpsych nr. 45 årgang. 4 dato: 01-11-2004







Medikamentel alkoholbehandling




Det er et af de største helbredsmæssige problemer overhovedet med den store indtagelse af alkohol i vores kultur. Alkohol i beskedne mængder, hvilket vil sige 1 – 3 genstande dagligt, er godt på flere områder, men et overforbrug, som en ganske substantiel portion af danskere har, er direkte sundhedsskadeligt. Indtil nu har vi i Danmark fokuseret på behandling med antabus til alkoholikere. Antabus er effektivt, idet man får et voldsomt ubehag ved samtidig indtagelse af alkohol, men der er behov for yderlige støttemediciner i form af produkter, der ikke fysisk forhindrer alkoholindtag, men som blot reducerer trangen til alkohol. Jeg kan i den sammenhæng pege på tre vidt forskellige mediciner, der alle har den bivirkning, at man får reduceret trang til alkohol.

Først og fremmest citalopram, bedre kendt under handelsnavnet cipramil. Det er præparat der egentlig er designet til behandling af depression, men som også bl.a. kan anvendes mod angst. Det er vist i flere studier ved anvendelse af cipramil til behandling af depression eller angst, at der samtidig er nedsat indtag af alkohol.

Mindre kendt er præparatet acamprosat, der forhandles under navnet campral. Det er et veldokumenteret støttemedicin i alkoholistbehandlingen. Rationalet er en påvirkning af de receptorer i hjernen, der anvender GABA (gamma-amino-smørsyre) således at alkohol ikke giver nogen rus- eller lykkefølelse. Behandlingen kan som i andre tilfælde ikke stå alene, og bør vare mindst et år.

Slutteligt er det netop dokumenteret i Arch gen Psychiatry 2004;61:905-12 at den antiepileptiske medicin topiramat, der forhandles under navnet topimax, har en gunstige effekt i reduceringen af alkoholindtag. Topiramat havde en robust effekt i bedringen af psykosociale funktioner, og tendensen til bedringen var større med varigheden af behandlingen Topiramat har ligeledes effekt på GABA receptorerne.

Behandling af alkoholisme er vanskelig og langvarig. Den medicinske behandling kan ikke stå alene, men med de forskellige medikamenter, det nu er dokumenteret med effekt har den samlede behandling større mulighed for et godt resultat.






Venlig hilsen


Erik Kjærsgaard - speciallæge / Netpsych




Kommentarer, kritik, ros og forslag til: E-mail: erik@netpsych.dk

NB tjek altid: Netpsych.dk for de seneste nyheder indenfor psykologi og psykiatri.


Ønsker du ikke længere at modtage NetPsych.dk's nyhedsbrev, kan du afmelde dig her: Netpsychs nyhedsbrev.






«« Tilbage